9.8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCasa si gradinaTratamente şi stropiri care se fac la trandafiri contra afidelor – păduchi verzi

Tratamente şi stropiri care se fac la trandafiri contra afidelor – păduchi verzi

Tratamente şi stropiri care se fac la trandafiri contra afidelor – păduchi verzi. Păduchii verzi, afidele care apar pe trandafir, în special pe frunze, boboci și flori, trebuie de urgență îndepărtați prin stropiri fie cu soluții naturale, cu insecticide obținute în casă, fie cu insecticide agricole profesionale. Afidele trandafirilor înțeapă planta și se hrănesc cu seva ei, iar în perioada de înflorire pot afecta puternic rozele.(sursa:AGROINTEL.RO).

Combaterea afidelor la trandafiri cu metode naturale


Îndepărtarea afidelor direct cu mâna
Îndepărtarea afidelor direct cu mâna, purtând mănuși subțiri de grădinărit sau mănuși medicale, este o soluție dacă atacul nu este puternic. Păduchii se pot zdrobi între degete și, deși necesită puțin efort, este cea mai ecologică metodă de combatere a păduchilor verzi de pe trandafir.

Stropirea trandafirilor cu jet puternic de apă


Stropirea trandafirilor cu un jet puternic de apă are eficiență contra afidelor dacă apa este direcționată pe zonele unde s-au instalat coloniile de păduchi verzi. Metoda este una agresivă pentru plante și nu este sigur că veți scăpa de toți dăunătorii. Insistați mai ales pe dosul frunzelor și în zona bobocilor, acolo unde păduchii se prind bine.

Stropirea trandafirilor cu zeamă de varză murată


Zeama de varză murată este o soluție de tratamente pentru trandafiri afectați de păduchele verde. Zeama de varză se folosește direct, fără diluție, acționând prin aciditatea sa care omoară rapid dăunătorii. Trebuie însă să aveți grijă să stropiți doar zonele afectate, să nu îmbăiați rozele și mai ales ca zeama, foarte sărată, să nu curgă pe pământ pentru că poate afecta rădăcinile plantelor.

Stropirea trandafirilor cu decoct de cenușă


Decoctul de cenușă este un tratament anti afide dovedit, având efecte rapide în combaterea păduchilor la trandafir. Se pun 300-400 de grame de cenușă în 10 litride apă, iar amestecul se dă la foc și se fierbe timp de 2 ore. După răcire, se elimină bucățile mai mari de cenușă ce ar putea bloca pulverizatorul, și se stropesc trandafirii afectați de păduchele verde.

Tratament la trandafiri contra afidelor cu infuzie de ceapă


Pentru a stropi trandafirii cu infuzie de ceapă, un insecticid obținut în gospodărie, se toarnă 10 litri de apă caldă peste 200 de grame de coji de ceapă. Se lasă amestecul la un loc cald timp de 5 zile, apoi se strecoară și se stropesc plantele afectate și cele sănătoase, pentru a preveni extinderea atacului afidelor.

Stropirea trandafirilor cu soluție de detergent de vase


Detergentul de vase este eficient în combaterea afidelor la trandafir. Este și o soluție la îndemână, ușor de preparat. Aveți nevoie de patru litri de apă curată în care dizolvați 4 linguri mari de detergent de vase (nu ecologic). Cu ajutorul unui pulverizator, soluția este aplicată pe plantele afectate. Efectul este mai rapid vara, pe căldură, când păduchii sunt deshidratați de către soluția cu detergent, apoi sunt ”prăjiți” de soare.


ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS