15.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinTradiții de Paște de prin lume: Omletă uriașă, vrăjitoare, biciul norocos, răstigniri ritualice, vânătoare de iepuri și ouă rostogolite

Tradiții de Paște de prin lume: Omletă uriașă, vrăjitoare, biciul norocos, răstigniri ritualice, vânătoare de iepuri și ouă rostogolite

Oriunde te-ai duce în lume, vei găsi pe cineva care sărbătorește Paștele. Nu toate confesiunile creștine sunt la fel. Nu toate popoarele se mulțumesc cu tradițiile “obișnuite”. Unele comunități și instituții din lume au hotărât că vopsirea ouălor și simpla masă în familie nu este suficientă pentru a se bucura cum se cuvine de Paște.

Pentru cetățenii orășelului francez Haux, prima zi de Paște reprezintă o ocazie perfectă de a îmbina iubirea față de aproape cu iubirea francezilor față de omletă. De dimineață, fiecare familie pregătește câteva ouă care sunt apoi duse în centrul localității. Aici sunt gătite într-o tigaie imensă. Colosul culinar conține peste 4.500 de ouă și constituie un prânz și o cină copiasă pentru cei peste 1.000 de rezidenți. În unele cazuri, asigură chiar și micul dejun pentru a doua zi.

  • Vrăjitoarele Paștelui – Finlanda 
  • De Paște, micuții din Finlanda, în special fetele, se deghizează în vrăjitoare, își asumă costumații colorate și pistrui desenați înainte de a ieși pe străzi în căutare de bunătăți.

Adulții suficient de curajoși să înfrunte vrăjitoarele le răsplătesc fie cu dulciuri sau sume mici de bani. 

  • Biciul norocos – Cehia

O tradiție ceva mai controversată, pomlázka, cuvântul ceh pentru “bici” presupune împletirea de către băieți a unor biciuri din ramuri de salcie. Le decorează apoi cu fundițe și le îndreaptă împotriva tinerelor care le ies în cale. Un act care ar trebui să aducă noroc și fertilitate. Răsplata pentru serviciul adus este de obicei un ou sau ceva dulce.

  • Răstignirile din Insulele Filipine

Aproape 90% din cei peste 110 milioane de locuitori ai Insulelor Filipine se declară catolici, iar în unele zone ale țării, reproducerea crucificării lui Iisus reprezintă o tradiție populară pentru oameni.

Spectacolele durează doar câteva minute iar rănile se vindecă în aproximativ două săptămâni, conform actorilor. Totuși, unul dintre acești oameni se remarcă prin devotamentul pentru spectaco. Ruben Enaje, în vârstă de 58 de ani la acel moment, declara că a luat parte la ritual vreme de 33 de ani la rând într-un efort de a-și exprima credința. 

Durerea, pericolul și criticile aduse de autoritățile bisericești nu au fost suficiente pentru a opri ritualurile. Acestea își au originile într-o piesă de teatru scrisă de un localnic în anii 1950.

  • Marea Vânătoare de iepuri din Noua Zeelandă 

Pentru cetățenii districtelor Central Otago și Wanaka din Noua Zeelandă, doar un singur iepuraș este binevenit de Paște. Ceilalți primesc un tratament dur. 

Evenimentul cu o tradiție de peste 25 de ani a suferit câteva anulări după 2017, când guvernul a optat pentru alte modalități de a controla numărul animalelor sălbatice. În 2021, vânătorii au revenit în forță și au vânat peste 12.000 de iepuri.

Deși macabră la prima vedere, tradiția nu a apărut fără motiv. Iepurele, o specie introdusă în secolul al XIX-lea în țară, constituie o problemă semnificativă pentru fermierii din arhipelag, provocând pierderi materiale de zeci de milioane de dolari pe an. Problema a devenit atât de mare încât guvernul Noii Zeelande a lansat în 2018 un program controversat de otrăvire menit să stabilizeze populația de iepuri sălbatici din țară.

În ciuda bătăii de cap pe care o reprezintă iepurii, totuși, festivalul nu este lipsit de controverse. După ce încă 12.000 de iepuri au fost vânați în 2022, în acest an evenimentul a fost din nou anulat, în baza faptului că ar constitui un pericol la adresa sănătății publice.

  • Competiția de rostogolit ouă – SUA

Casa Albă este o instituție bine cunoscută pentru organizarea de evenimente anuale cu ocazia sărbătorilor. Obiceiul președinților americani de a grația un curcan sau doi de Ziua Recunoștinței este, probabil, cel mai faimos exemplu. 

Sărbătorile pascale nu se lasă mai prejos totuși, iar organizarea de competiții de rostogolit ouă există încă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Este unul dintre cele mai vechi evenimente anuale organizate de administrația clădirii prezidențiale.

Însăși rostogolirea oului este un joc cu o lungă istorie în Statele Unite, iar popularitatea jocului era atât de mare încât, la începutul anilor 1870, președintele Ulysses S. Grant a semnat un act care interzicea practicarea jocului în zona Capitol Hill.

Casa Albă
Casa Albă

În 1878, un grup de copii îndrăzneți ar fi bătut la poarta Casei Albe pentru a fi lăsați să se joace în curte, iar Rutherford B. Hayes, președinte la acea vreme, a onorat cererea. De la an la an, micuții au continuat să se întoarcă, iar în timp, evenimentul s-a transformat într-o festivitate în toată regula.

În prezent, “Rostogolirea Oului” este de fapt o ocazie care include multe jocuri și activități pentru copii.

Rostogolirea anului 2023 a fost organizată luni de familia Biden, în fața unei mulțimi de 30.000 de oameni. Activitățile acestui an au inclus dezvăluirea unui “iepuraș oficial” al Casei Albe (o mascotă în costum de iepure), jocuri educative și, bineînțeles, faimoasa competiție începută în 1878.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS