19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCasa si gradinaCum să păstrezi căldura în casă

Cum să păstrezi căldura în casă

Din diferite motive, casa ta poate pierde căldura, iar din această cauză este influențat și prețul facturii. Există, însă, soluții eficiente cu ajutorul cărora să păstrezi căldura în interiorul casei tale, să te bucuri de o temperatură ideală și, evident, de un preț mai mic la factură. 

Iată câteva soluții eco care pot ajuta sistemele de încălzire să consume mai puțin și să fie mai eficiente.

Izolarea locuinței

Spațiul în care locuiești poate fi izolat atât pe exterior, cât și pe interior. Izolația termică, poate fi realizată cu o multitudine de materiale, dintre care amintim: vata minerală de sticlă, vata minerală balzatică, celuloza, polistirenul expandat sau extrudat, tencuiala termoizolantă, plăci termoizolante cu vacuum, pluta, paiele, stuful, folia reflectivă cu straturi multiple de aluminiu sau chiar cărămizi și alte materiale de construcții moderne termoizolante. 

Cea mai întinsă suprafață a unei locuințe o reprezintă pereții exteriori, iar izolarea termică a acestora este necesară deoarece materialele de construcție precum cărămida, BCA-ul, lemnul sau betonul nu sunt suficiente pentru a garanta păstrarea căldurii în interior și menținerea unui confort termic ridicat. Astfel, în lipsa unei izolații termice, o mare parte din cantitatea de căldură generată în interiorul locuinței se va pierde, fapt ușor de sesizat în timpul sezonului rece. 

O izolare termică a pereților realizată bine, va face mediul interior mai confortabil, lucru care se va observa și pe factura pentru energie, care va fi mult mai scăzută. De asemenea, izolația te va ajuta și pe timpul verii, atunci când temperatura exterioară este ridicată și folosești aerul condiționat pentru a te răcori, deoarece va păstra aerul rece în interior.

Recuperatorul de căldură

Este un echipament care introduce în interior aer proaspăt din exterior și în același timp evacuează aerul cu dioxid de carbon și mirosuri din interior. Reduce costurile pentru încălzirea locuinței, ajutând sistemul de încălzire să încălzească mult mai repede spațiul locuit.

Pompa de căldură

Indiferent de anotimp, pe tot timpul anului, solul are o temperatură relativ constantă de aproximativ 10-12OC. Cu ajutorul unei pompe de căldură putem extrage căldură din sol pentru a încălzi casa în timpul anotimpului rece sau pentru a o răcori în timpul verii. De asemenea, cu o pompă de căldură se poate încălzi și apa de consum.

Tot pentru menținerea căldurii în casă mai poți aplica următoarele sfaturi practice:

  • Încălzește local – dacă ai o temperatură de 21OC în toată casa, dar în camera în care petreci tu cel mai mult timp vrei 23OC, folosește o aerotermă sau un radiator pentru a crește temperatura doar în acea cameră, în loc să pornești centrala pentru a încălzi toată casa.
  • Folosește covoare sau carpete – prin podea se poate pierde până la 15% din căldura, iar acest lucru poate fi împiedicat prin folosirea pe timpul iernii a unor covoare mai groase sau carpete.
  • Izolează ușile și ferestrele – simți că intră frigul în casă pe la geamuri sau uși? Dacă nu vrei să le înlocuiești cu unele calitative pe timpul iernii, soluția ieftină este reprezentată de benzile autoadezive cu burete care se lipesc pe tocul ferestrelor și al ușilor. O altă soluție o reprezintă pernuțele sau rulourile pe care le găsești la magazinele de bricolaj și care blochează curenții de aer.
  • Folosește draperiile – dacă ai geamurile orientate către soare, înlătură draperiile și lasă soarele să pătrundă în casă, iar atunci când apune, trage draperiile pentru a păstra căldura în interior.
  • Nu acoperi caloriferele – dacă ai mobilier poziționat în fața caloriferelor, încearcă să îl muți deoarece acesta absoarbe din căldură și blochează aerul cald să circule liber în toată camera.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS