0.9 C
Craiova
miercuri, 29 martie, 2023
Știri de ultima orăMagazinArheologii egipteni au descoperit „cea mai veche” mumie găsită până acum

Arheologii egipteni au descoperit „cea mai veche” mumie găsită până acum

Egiptologii au descoperit un mormânt faraonic în apropiere de capitala Cairo, care conţine ceea ce ar putea fi cea mai veche şi „cea mai completă” mumie care nu a fost descoperită încă în ţară, a declarat joi şeful echipei de excavare, scrie Reuters.

Rămăşiţele mumificate vechi de 4.300 de ani au fost găsite în partea de jos a unui puţ de 15 metri într-un grup recent descoperit de morminte din dinastia a cincea şi a şasea, în apropiere de Piramida în trepte din Saqqara, a declarat Zahi Hawass, directorul echipei.

Rămăşiţele mumificate se aflau într-un sarcofag de calcar

Rămăşiţele mumificate ale unui bărbat pe nume Hekashepes se aflau într-un sarcofag de calcar care fusese sigilat în mortar.

„Această mumie poate fi cea mai veche şi mai completă găsită în Egipt până în prezent”, a declarat într-un comunicat Hawass, unul dintre foştii miniştri ai antichităţilor egiptene.

Printre alte morminte găsite a fost unul aparţinând lui Khnumdjedef, un inspector de funcţionari, un supraveghetor al nobililor şi un preot în timpul domniei lui Unas, ultimul faraon al dinastiei a V-a. Era decorat cu scene din viaţa de zi cu zi.

Printre morminte au fost găsite numeroase statui

Un alt mormânt i-a aparţinut lui Meri, „păzitor al secretelor şi asistent al marelui conducător al palatului”.

Printre morminte au fost găsite numeroase statui, inclusiv una reprezentând un bărbat şi pe soţia sa şi mai mulţi servitori, se arată în comunicat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS