20.6 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinA murit legenda muzicii folk-rock David Crosby

A murit legenda muzicii folk-rock David Crosby

Starul american de muzică folk-rock David Crosby a murit la vârsta de 81 de ani, conform anunțului făcut de soția sa, citată de BBC.

Crosby a ajutat la înființarea a două trupe iconice în anii 1960: The Byrds și Crosby, Stills și Nash. Era renumit pentru armoniile sale la chitară și vocal.

Cariera sa l-a ajutat să realizeze performanța rară de a fi inclus de două ori în venerata Rock and Roll Hall of Fame.

Foștii colegi de trupă au salutat talentul lui creativ, recunoscând în același timp conflictele de care au avut parte.

Soția lui Crosby a declarat pentru site-ul de showbiz Variety că artistul a murit „după o lungă boală” în timp ce era înconjurat de familie.

„Moștenirea lui va continua să trăiască prin muzica sa legendară”, a adăugat declarația ei.

A scris hituri faimoase în anii ’60

Crosby s-a născut în California la 14 august 1941, ca fiu al directorului de imagine de la Hollywood, câștigător al Oscarului, Floyd Crosby.

S-a alăturat The Byrds în 1964 – un grup de folk-rock care a obținut primul său hit cu un cover al piesei „Tambourine Man“ al lui Bob Dylan.

Experiența a fost foarte furtunoasă – în acea perioadă a avut o relație cu cântăreața Joni Mitchell – și a culminat cu excluderea sa din grup trei ani mai târziu.

Crosby, Stills și Nash s-au reunit la scurt timp după aceea și au cântat la legendarul festival de la Woodstock din 1969.

Mai târziu li s-a alăturat cântărețul și compozitorul canadian Neil Young. Această trupă, de asemenea, a fost afectată de lupte interne și s-a despărțit după câțiva ani, dar s-a reunit periodic pentru concerte de atunci.

Hiturile scrise de Crosby în perioada petrecută în trupă au inclus imnurile hippy „Almost Cut My Hair“ și „Deja Vu“.

Un rebel hedonist

A devenit cunoscut pentru mustața sa, pentru politica anticulturală și pentru muzica sa. O carieră de șase decenii a culminat cu ultimul său album, „For Free“, lansat în 2021.

A cântat împreună cu unul dintre copiii săi, James Raymond, care fusese dat în adopție la scurt timp după naștere și și-a cunoscut tatăl abia trei decenii mai târziu.

În afara scenei, Crosby a avut mai multe confruntări cu forțele de ordine din SUA, inclusiv o arestare în 1982, sub acuzația de posesie de droguri și arme.

Se pare că abuzul de substanțe interzise s-a intensificat după moartea unei iubite într-un accident de mașină, când era tânăr.

Au urmat perioade de probleme cu sănătatea și un transplant de ficat în 1994. Stilul de viață hedonist al lui Crosby a determinat revista Rolling Stone să-l numească, două decenii mai târziu, „cel mai puțin probabil supraviețuitor din lumea rock-ului”.

Ulterior, Crosby și-a exprimat regretul față de dependențele și altercațiile sale cu colegii, el declarând pentru Los Angeles Times în 2019 că îi era „rușine” de unele dintre faptele sale din trecut.

Omagii aduse lui David Crosby

După moartea muzicianului, colegul de trupă Graham Nash și-a exprimat „profundă tristețe” în ciuda relației adesea „volatile” a celor doi bărbați, adăugând că Crosby a lăsat în urmă un „vid enorm”.

Stephen Stills a fost de acord, scriind că regretatul său colaborator a fost „fără îndoială un gigant al muzicii”, chiar dacă „s-au bătut cap în cap de multe ori”.

Un alt omagiu a venit de la solistul trupei Beach Boys, Brian Wilson, care a scris pe Twitter că a avut inima zdrobită la auzul știrii, deoarece Crosby a fost un „talent incredibil” și o „persoană minunată”.

Tweeturi au fost postate pe contul lui Crosby inclusiv cu o zi înainte de anunțarea morții sale, în ulnul spunând că Eleanor Rigby era Beatles-ul lui preferat pentru a cânta într-o zi ploioasă.

Cauza exactă a morții acestuia nu a fost precizată imediat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS