19 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinNavă medievală bine conservată, găsită pe fundul unui lac din Norvegia

Navă medievală bine conservată, găsită pe fundul unui lac din Norvegia

Pe fundul celui mai mare lac din Norvegia, Mjøsa, se află o epavă veche de sute de ani în stare aproape perfectă. Oamenii de știință au descoperit epava în timpul proiectului „Mission Mjøsa”, care urmărește cartografierea fundului lacului în suprafaţă de 363 km pătrați folosind sonare de mare rezoluție, informează Digi24.

Cercetătorii estimează că nava s-ar fi scufundat cândva între anii 1300 și 1800.

Norwegian Defence Research Establishment (FFI), principala instituție norvegiană de cercetare și dezvoltare în domeniul apărării, a condus misiunea la doi ani după numeroase scanări ale lacului cu vehicule robotizate în zone unde s-au aruncat cantități mari de muniție.

Lacul este o sursă de apă potabilă pentru 100.000 de oameni în Norvegia, drept urmare muniția abandonată în lac prezenta un risc de sănătate pentru populație. Epava a fost descoperită în timpul scanărilor lacului.

„Mă așteptam să găsim epave în timp ce cartografiam fundul lacului căutând muniție și așa s-a întâmplat”, a declarat Øyvind Ødegård, cercetător la Universitatea Norvegiană de Științe și Tehnologie și principalul anchetator al misiunii.

„Șansele statistice să găsim epave bine conservate erau considerate destul de mari”.

Nava, construită cu o tehnică folosită din epoca vikingilor

Epava descoperită recent este localizată la o adâncime de 411 metri și a fost surprinsă de sonarele care folosesc impulsuri sonore pentru a detecta și măsura zona de sub suprafața apei. Imaginea creată de sonare arată că epava măsoară 10 metri lungime. Apa dulce și lipsa valurilor la acea adâncime au dus la păstrarea vasului în stare perfectă, cu excepția ruginii formate pe câteva cuie de fier la capetele ambarcațiunii.

Pentru Øyvind Ødegård, coroziunea este un indicator clar că nava se află pe fundul apei de ceva vreme, întrucât ar fi fost nevoie de sute de ani pentru apariția ei. Nava s-ar putea dezintegra când toate cuiele vor fi distruse de rugină. În spatele navei, există semne că se află o cârmă centrală – dispozitiv pentru manevrarea ambarcațiunii care a apărut cel târziu în secolul 13.

Având în vedere cele două detalii de mai sus, oamenii de știință au putut estima că epava se află pe fundul lacului cel mai devreme din anii 1300 și cel târziu din 1850.

Nava pare să fi fost construită cu o tehnică nordică folosită din epoca vikingilor. Întrucât epava a fost găsită în mijlocul lacului, Øyvind Ødegård crede că nava s-a scufundat din cauza fenomenelor meteo. Cel mai probabil, nava folosea vele pătrate, spune el, care făceau navigarea dificilă în caz de vânt puternic.

Până acum, cercetătorii au cartografiat doar 39 kilometri pătrați din fundul lacului, iar cercetătorul Øyvind Ødegård estimează că vor fi descoperite și alte epave.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS