7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPictură murală precolumbiană, redescoperită după 100 de ani în Peru

Pictură murală precolumbiană, redescoperită după 100 de ani în Peru

O echipă de studenți la arheologie din Peru și un arheolog elvețian au redescoperit o pictură murală multicoloră veche de 1.000 de ani, care înfățișează o zeitate înconjurată de războinici și care a fost văzută ultima dată acum mai bine de un secol, informează Digi24.

Cunoscut sub numele de Huaca Pintada, zidul lung de 30 de metri pictat cu imagini care înfățișează scene mitice a fost descoperit pentru prima dată în 1916 de o bandă de vânători de comori, în Illimo, în nordul țării.

Splendoarea picturii murale a fost surprinsă în fotografiile realizate la acea vreme de Hans Heinrich Bruning, un etnograf german a cărui muncă a impulsionat studiul arheologic al ruinelor și relicvelor precolumbiene din regiune. Dar apoi hoții au distrus o parte a zidului, după ce li s-a interzis să-și jefuiască descoperirea, iar locul a căzut din nou în obscuritate.

A trecut mai bine de un secol până când o echipă elvețiană-peruană condusă de Sam Ghavami de la Universitatea din Fribourg a decis să caute pictura murală pierdută, care dispăruse sub straturi de pământ, iarbă și tufișuri.

„Când am primit acces la sit, a fost o mare ușurare”, a spus Ghavami, în vârstă de 33 de ani, pentru The Guardian.

Pictura murală datează din secolul al IX-lea d.Hr.

Una dintre principalele provocări a fost accesarea sitului arheologic, care se află pe un teren privat, a explicat el. A fost nevoie de doi ani pentru a convinge proprietarii să le permită să facă săpături.

Arheologul elvețian și aproximativ 18 studenți peruvieni au început săpăturile în 2019, datorită unui grant de la Fundația Națională pentru Știință Elvețiană.

După o pauză în 2020, din cauza pandemiei de COVID-19, au putut continua săpăturile în 2021 și le-au finalizat anul acesta.

„Prima dată când am văzut zidul imens, a fost prin straturi de nisip. Am putut vedea că pereții nu au fost excavați”, a povestit el.

În ultimele două luni de săpături, echipa a redescoperit picturile murale care au fost pierdute din timpul lui Bruning, precum și noi panouri care se întindeau pe 11- 12 metri, care nu fuseseră descoperite de jefuitori.

„A fost multă muncă. Nimeni nu i-a putut vedea splendoarea când era acoperit de copaci”, a spus Ghavami.

Arheologii cred că pictura murală datează din cultura Lambayeque din secolul al IX-lea d.Hr.

Era îngropată într-o movilă piramidală din valea La Leche, lângă un alt sit numit Túcume, în regiunea Lambayeque.

„Este cea mai interesantă și importantă descoperire din ultimii ani. Picturile murale pierdute de la Huaca Pintada au fost recuperate după mai bine de 100 de ani”, a spus Luis Jaime Castillo, profesor de arheologie la Universitatea Pontificală Catolică din Peru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS