16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSUA returnează Pakistanului aproape 200 de opere de artă furate

SUA returnează Pakistanului aproape 200 de opere de artă furate

SUA vor returna Pakistanului 192 de opere de artă jefuite și exportate ilegal, potrivit unei anchete internaționale asupra unui traficant de artă închis în India, anunță Rador.

De un deceniu, justiția americană desfășoară o anchetă vastă numită „Idolul ascuns”. Această investigaţie, care îl vizează pe un fost dealer de artă din Manhattan, cu dublă naționalitate indiană și americană, Subhash Kapoor, a dus la returnarea în Pakistan, joi, 10 noiembrie, a aproximativ 192 de opere de artă, în valoare de 3,4 milioane de dolari (3,34 milioane de euro).

Procurorul statului New York pentru districtul Manhattan, Alvin Bragg, a anunțat într-un comunicat că a returnat exponatele „poporului pakistanez” în timpul unei ceremonii la Consulatul General al Pakistanului din New York. Dintre aceste lucrări, 187 fuseseră traficate de Kapoor.

„Subhash Kapoor a fost unul dintre cei mai activi traficanți de artă de pe planetă și (…) am reușit să recuperăm mii de piese jefuite de rețeaua sa”, a spus procurorul Bragg, care s-a angajat să „continue să-l urmărească pe domnul Kapoor și pe complicii săi pentru a fi traşi la răspundere”.

Opere de artă furate

Arestat în 2011 în Germania, întors în India, unde este închis de atunci, Subhash Kapoor a fost din nou judecat și condamnat săptămâna trecută de această țară sud-asiatică, alături de un alt inculpat, la treisprezece ani de închisoare. Acuzat în 2019 și reclamat la New Delhi de către justiția din New York împreună cu alte șapte persoane pentru „conspirație pentru trafic cu opere de artă furate”, domnul Kapoor a negat întotdeauna acuzațiile împotriva lui.

Justiția din statul New York duce de doi ani o vastă campanie de restaurare a antichităților jefuite în întreaga lume și care au ajuns în muzee și galerii din acest oraş american: din 2020 până în 2021, cel puțin 700 de piese au fost returnate către paisprezece. țări, inclusiv Cambodgia, India, Pakistan, Egipt, Irak, Grecia sau Italia.

Franţa şi Australia au returnat şi ele opere de artă

În cadrul campaniei sale majore de retrocedare a antichităților, procurorul Bragg a returnat Egiptului 16 opere de artă în septembrie – dintre inclusiv cinci confiscate în primăvară de la prestigiosul Muzeu Metropolitan de Artă – ca parte a unei anchete în curs de desfășurare în Franţa care îl implică şi pe directorul Muzeului Luvru, Jean-Luc Martinez.

În luna martie, Australia, la rândul ei, a returnat Indiei 29 de opere de artă antice furate, jefuite și exportate ilegal, printre care se aflau 13 piese – inclusiv o statuie de bronz a zeului hindus Shiva, în valoare de 5 milioane de dolari – legate tot de dl. Kapoor, conform autorităţilor de la Canberra.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS