11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMâncare de prune uscate

Mâncare de prune uscate

Pentru o zi de post, rețeta de mâncare de prune cu zahăr ars este mai mult decât perfectă. Este delicioasă, este consistentă și are un gust ușor dulce. Această rețetă de mâncare de prune se face în toată Oltenia. În alte zone se face cu orez.(sursa:https://bucate-aromate.ro/).

Cum pregătim prunele uscate pentru gătit?

Dacă aveți prune foarte bine uscate, acestea trebuie hidratate 12 ore. Dacă prunele sunt mai cărnoase, e suficient să le puneți în apă caldă pentru 30 de minute. Facem acest lucru și pentru hidratare, dar și ca să eliminăm praful lipit de ele. După hidratare le scurgem de apă și sunt gata de gătit. Nu este nevoie să fierbeți prunele.

Zahărul „ars” dă acea aromă plăcută, de caramel. Zahărul se pune la caramelizat la foc mediu spre mic. Nu amestecăm cu lingura, ci doar mișcăm cratița din când în când, până când zahărul se lichefiază si capătă o culoare plăcută, brun-roșcat.

Când tot zahărul s-a topit și are o culoare frumoasă brun-roșcat, turnați 150 ml de apă fierbinte. Atenție la aburi, să nu vă ardeți! Dați cratița deoparte. Zahărul caramelizat se va dizolva în apă și va forma un sirop.

Într-un castron puneți 100 ml de apă, adăugați făina și amestecați cu o furculiță ca să desfaceți cocoloașele. Turnați apa cu făină și siropul de zahăr, apoi puneți și prunele hidratate și scurse de apa în care au stat. Adăugați un praf de sare și lăsați mâncarea să fiarbă la foc mediu spre mic pentru aproximativ 10 minute.Mâncarea este gata când făina a fiert și a îngroșat sosul din cratiță. Se servește caldă sau rece.

Ingrediente :

  • 250 g prune uscate fără sâmburi (afumate sau nu, după preferință)
  • 80 g zahăr (4 linguri)
  • 1 lingură de ulei
  • 1 ceapă
  • 30 g făină ((2 linguri))
  • un praf de sare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS