10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinStatuie a lui Hercule veche de 2.000 de ani, descoperită în Grecia

Statuie a lui Hercule veche de 2.000 de ani, descoperită în Grecia

O echipă de arheologi a dezgropat o statuie veche de 2.000 de ani a zeului roman Hercule pe locul vechiului oraș grecesc Filipi, actualul Kavala, în nordul Greciei. Situată într-o piață a orașului, statuia reprezintă una dintre cele mai semnificative descoperiri din ceea ce a fost mult timp considerat unul dintre cele mai promițătoare situri arheologice din toată Grecia, infomrează We-wealth.com

Statuia a fost descoperită de o echipă a Universității Aristotel din Salonic. Grupul a efectuat săpături în punctul în care două străzi converg și se deschid într-o piață principală, unde au descoperit o clădire ornamentată și ceea ce se crede a fi o fântână. 

Statuia datează din anul 2 d.Hr. și a fost atașată clădirii, care datează din anii 7-8 d.Hr. Ea îl înfățișează pe Hercule purtând o bâtă și ținând o piele de leu cu o coroană de frunze de viță de vie, într-o poziție triumfală. 

În perioada bizantină, se obișnuia decorarea clădirilor și spațiilor publice cu statui romane ca aceasta, dar, conform experților, dimensiunea și calitatea statuii sunt remarcabile.

Mitul lui Hercule și orașul Filipi

Heracles, fiul lui Zeus, este cunoscut cel mai adesea sub numele lui roman, Hercule, fiul lui Jupiter. În mitologie, el era cunoscut pentru puterea lui fizică incredibilă. reprezintă depășirea propriilor demoni și este recunoscut ca un campion al celor slabi.

Orașul Filipi a primit acest nume când regele Filip al II-lea al Macedoniei, tatăl lui Alexandru cel Mare, a cucerit regiunea în 356 î.Hr. Orașul făcea parte din Imperiul Bizantin, dar probabil a fost abandonat după cucerirea otomană.

Cercetătorii sunt de părere că statuia a fost element de decor al unei clădiri, care datează din perioada bizantină târzie, din secolul al VIII-lea sau al IX-lea d.Hr., deoarece statuile romane au fost adesea folosite pentru a împodobi clădirile până în perioada bizantină târzie.

Statuia ar proveni din secolul al II-lea d.Hr., ceea ce înseamnă că ar avea 2.000 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS