6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazin44 de monede de aur vechi de 1.400 de ani, găsite într-un zid din Israel

44 de monede de aur vechi de 1.400 de ani, găsite într-un zid din Israel

44 de monede de aur, datând din secolul VII, au fost descoperite de arheologii israelieni ascunse într-un zid dintr-o rezervație naturală, informează Digi24.

Cântărind aproape 170 de grame, monedele găsite în situl arheologic Hermon Stream (Banias) au fost ascunse în jurul anului 635, perioadă în care zona era cucerită de către musulmani, sunt de părere experții.

Totodată, ele oferă indicii privind încheierea influenței bizantine în zonă. Imperiul Bizantin era jumătatea estică a Imperiului Roman, care a supraviețuit vreme de peste 1.000 de ani.

„Ne imaginăm că proprietarul comorii a ascuns-o sub amenințarea războiului, sperând cândva să se întoarcă după ea”, a declarat Yoav Lerer, coordonatorul lucrărilor de excavare. „Acum, știm că nu a fost prea norocos”.

Pe lângă monedele de aur, săpăturile efectuate într-o zonă rezidențială a orașului vechi au scos la lumină rămășițe de clădiri, apeducte și țevi, monede de bronz și multe altele, au anunțat autoritățile israeliene.

Gabriela Bijovsky, expertă în numismatică în cadrul autorităților israeliene, a spus că unele monede era din perioada împăratului Phocas (602-610), însă majoritatea datau din perioada succesorului său – Heraclius.

„Descoperirea tezaurului de monede poate arunca, de asemenea, lumină asupra economiei orașului Banias în ultimii 40 de ani de stăpânire bizantină”, a mai spus Yoav Lerer.

Monedele Heraclius datează din timpul cuceririi musulmane.

În tradiția creștină, Banias este un loc semnificativ, deoarece se spune că Isus i-a spus apostolului Petru: „Pe această piatră îmi voi zidi biserica”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS