13.1 C
Craiova
joi, 22 februarie, 2024
Știri de ultima orăMagazinO vază chinezească estimată la 2.000 de euro s-a vândut la licitaţie cu 7 milioane de euro

O vază chinezească estimată la 2.000 de euro s-a vândut la licitaţie cu 7 milioane de euro

Proprietara unei vaze chinezeşti estimate iniţial la 2.000 de euro a fost surprins să vadă că obiectul ei a fost vândut la licitaţie cu peste 7 milioane de euro, scrie Le Figaro, citat de News.ro.

Proprietara locuieşte pe un teritoriu francez de peste mări. „Este o doamnă care a moştenit vaza de la mama ei, care a moştenit-o la rândul ei de la mama sa, o mare colecţionară pariziană în secolul trecut”, a declarat pentru AFP directorul de obiecte de artă de la casa Osenat, Cedric Laborde.

Obiectul făcea parte din bunurile lăsate moştenire de mama vânzătoarei când a murit, în apartamentul din Saint-Briac-sur-Mer, pe coasta Bretagnei. Vânzătoarea „era departe, nici nu a văzut vaza, a trimis-o la Paris. Este o poveste nebună”, a spus licitatorul Jean-Pierre Osenat.

Vaza Tianqiuping, din porţelan şi emailuri policrome albastre şi albe, cu desene reprezentând dragoni şi nori, are 54 cm înălţime şi 40 cm diametru.

Cumpărătorul vazei este chinez

Estimată de experţi la 1.500-2.000 de euro, a fost adjudecată cu 7,7 milioane de euro, adică un preţ – inclusiv costuri – de 9,121 milioane de euro.

„Doamnă proprietară, dacă ne vedeţi pe internet, staţi pe loc”, a glumit licitatorul Jean-Pierre Osenat, când a fost depăşit pragul de 7 milioane de euro.

„Din momentul în care am făcut public catalogul, a fost multă mişcare în jurul lui: chinezii au venit să vadă vasul, din ce în ce mai numeroşi”, a spus Cédric Laborde. Vânzarea a dat naştere unei bătălii între 20 şi 30 de ofertanţi, majoritatea la telefon, câţiva în sală.

Se pune întrebarea de când datează. Dacă este din secolul XX, după cum au concluzionat experţii, obiectul este relativ banal. Dacă este din secolul al XVIII-lea, asta o face o piesă extrem de rară, justificând preţul de achiziţie.

Cumpărătorul este chinez. „Chinezii sunt pasionaţi de istoria lor şi sunt mândri să-şi revendice moştenirea. Cred că această vază nu este destinată să fie ascunsă vederii, ci să fie expusă într-un muzeu”, potrivit directorului departamentului de lucrări de artă a casei de licitaţii.

Cât despre vânzătoare, aceasta a rămas uluită de veste. „Ar fi putut să-l vândă la anticariatul local. Este o poveste grozavă pentru această doamnă, şi pentru profesia mea, pentru însuşi principiul vânzărilor publice”, a spus Cédric Laborde.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS