9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCadavrul unui soldat indian dispărut, găsit după 38 de ani în Ghețarul Siachen

Cadavrul unui soldat indian dispărut, găsit după 38 de ani în Ghețarul Siachen

Cadavrul unui soldat indian care a dispărut în Himalaya în urmă cu 38 de ani a fost găsit, potrivit BBC.

Chandrashekhar Harbola și 19 colegi au fost prinși într-o avalanșă în timpul unei operațiuni de patrulare în ghețarul Siachen de-a lungul graniței dintre India şi Pakistan în 1984.

Cincisprezece cadavre au fost recuperate ulterior, dar cinci au rămas date dispărute.

Siachen este cel mai înalt câmp de luptă din lume, iar soldații din ambele țări mor în furtuni și avalanșe.

Unitatea armatei care a reperat cadavrul lui Harbola a găsit și un altul, dar acesta nu a fost încă identificat, a informat agenția de știri PTI.

Familia lui Harbola, care locuiește în districtul Haldwani din statul himalayan Uttarakhand, a spus că se pregătesc de înmormântare. În satul său au fost planificate funeralii cu onoruri militare.
Nu este prima dată când trupul unui soldat este găsit după zeci de ani. O unitate de patrulare a găsit cadavrul lui Tukaram V Patil în 2014 – la 21 de ani după ce acesta a dispărut în ghețari.

Siachen a fost mult timp o zonă contestată între India și Pakistan. Au fost purtate discuții pentru demilitarizarea zonei, dar fără niciun succes.

Trupele vecinilor cu arme nucleare au purtat o scurtă bătălie pentru a-și afirma controlul asupra ghețarului Siachen în 1984.

Patru decenii mai târziu, trupele ambelor națiuni sunt încă staționate pe terenul inospitalier.

Cel puțin 129 de soldați pakistanezi au murit în 2012 într-o avalanșă în apropierea ghețarului Siachen. După incident s-a făcut apel către India și Pakistan să retragă trupele din zona contestată, dar nu s-a ajuns la o decizie.
Cel puțin 10 soldați indieni au murit într-o avalanșă în 2016 și alți patru au murit în 2019 în circumstanțe similare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS