10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazin6 iulie, ziua internaţională a sărutului

6 iulie, ziua internaţională a sărutului

Anual, la 6 iulie, este celebrată ziua internaţională a sărutului.

A apărut în 2006, în Marea Britanie şi, în decurs de câţiva ani, a devenit o sărbătoare internaţională, potrivit daysoftheyear.com. Este o zi în care omenirea este invitată să conştientizeze importanţa unui gest atât de simplu.

În funcţie de forma pe care o capătă, sărutul poate exprima o varietate de stări şi sentimente, de la recunoştinţă şi respect până la prietenie, dragoste şi pasiune.
Scopul acestei zile este de a oferi încă o bună oportunitate celor îndrăgostiţi de a fi aproape unul de celălalt, dar şi de a evidenţia varietatea de sensuri pe care le poartă acest gest.

Expresie a afecţiunii umane, sărutul trimite o cascadă de impulsuri prin neuroni şi eliberează un amestec de hormoni dintre care cei mai importanţi sunt oxitocina, care mediază relaţiile sociale, dopamina, cu rol în stimularea dorinţei, şi serotonina, ce contribuie la o stare de bine şi fericire. De asemenea, sărutul reduce nivelul cortizolului (hormon al stresului). Sărutul reduce tensiunea arterială, îmbunătăţeşte sistemul imunitar şi reduce reacţiile alergice, conform www.healthline.com.

În multe culturi de pe glob, sărutul este asociat cu afecţiunea.

Sărbătoarea nu este la fel de mediatizată precum Ziua Îndrăgostiţilor, marcată în lume la 14 februarie, de Sfântul Valentin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS