25.6 C
Craiova
sâmbătă, 13 august, 2022
Știri de ultima orăMagazin4 iulie, ziua națională a SUA

4 iulie, ziua națională a SUA

Americanii celebrează, la 4 iulie, Ziua Națională. Pe 4 iulie 1776, Congresul Continental a aprobat forma finală a Declarației de Independență, la conceperea căreia s-a lucrat mai multe zile. Astfel a devenit oficială această dată, care a fost inclusă în Declarația de Independență, iar copia semnată în august 1776, redactată de mână, poate fi văzută în prezent la Arhivele Naționale din Washington.

În 1776, cele 13 colonii americane își declarau independența de Imperiul Britanic, un eveniment care a condus la nașterea Statelor Unite ale Americii ca entitate suverană.

Însă 4 iulie nu este chiar ziua în care Congresul Continental – format din delegați ai coloniilor – a decis să declare independența, acest lucru întâmplându-se cu două zile înainte, pe 2 iulie 1776.

Nu este nici data la care a izbucnit Revoluția Americană, care începuse cu un an înainte, în aprilie 1775, potrivit constitutionfacts.com. Și nici nu este data la care Thomas Jefferson – considerat unul dintre „părinții fondatori” ai SUA, devenit al treilea președinte al statului (1801-1809) – a scris prima schiță a Declarației de Independență, lucru care s-a întâmplat în iunie 1776. Această Declarație de Independență a fost semnată pe 2 august 1776 și trimisă britanicilor în luna noiembrie a aceluiași an.

Americanii sărbătoresc an de an 4 iulie

Pe de o parte, democrații republicani admirau Declarația de Independență și pe Jefferson, pe de altă parte, federaliștii considerau actul prea franțuzesc și prea anti-britanic. În 1817, John Adams – al doilea președinte al SUA (1797-1801) – se plângea că America nu era foarte interesată de trecutul ei. După ce s-a încheiat războiul dintre americani și britanici, izbucnit în 1812, partidul federalist s-a destrămat și toate formațiunile politice din anii 1820 – 1830 se considerau moștenitori ai lui Jefferson și ai republicanilor democrați.

Au început să circule din nou copii tipărite ale Declarației de Independență, cu data de 4 iulie subliniată.

Moartea lui Thomas Jefferson și a lui John Adams pe 4 iulie 1826 a ajutat la promovarea ideii că 4 iulie trebuie sărbătorită ca dată importantă în istoria americanilor. Congresul american a declarat ziua de 4 iulie sărbătoare națională în 1870, la aproape un secol de la Revoluția Americană. Tot atunci a fost declarată sărbătoare națională și Crăciunul, printre altele. 4 iulie.

În prezent, ziua de 4 iulie este marcată prin etalarea steagului american, discursuri politice, ceremonii, parade, petreceri, reuniuni de familie, picnicuri, meciuri de baseball, focuri de artificii și alte evenimente. Cu această ocazie, pe mesele americanilor se regăsesc cel mai adesea „hot-dogs” și hamburgeri, porumb copt, limonadă, bere, pepene roșu și plăcintă cu mere și înghețată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS