19 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinÎncepe vara astronomică

Începe vara astronomică

Solstițiul de vară 2022 sau Ziua Soarelui are loc marți, 21 iunie, și marchează momentul în care începe vara din punct de vedere astronomic, nu doar calendaristic.

Marcată de o aliniere perfectă a axei Pământului pe direcţia Soarelui, ziua de 21 iunie are cea mai lungă durată diurnă, iar noaptea cea mai scurtă.

În 2022, solstiţiul de vară are loc pe 21 iunie, la ora 12:14. După această dată, zilele încep să se micșoreze, fenomen care va dura până pe 21 de decembrie, când este solstiţiul de iarnă.

Solstiţiul de vară a fost, din cele mai vechi timpuri, prilej de bucurie și sărbătoare, fiind legat de momentul strângerii recoltei.

Denumirea de solstiţiu provine din limba latină şi înseamnă „soarele oprit“, iar evenimentul care ar loc în fiecare an a provocat numeroase mituri şi superstiţii, de-a lungul timpului.

Solstiţiile reprezintă cele două momente ale anului când Soarele se află la cea mai mare sau cea mai mică înălţime faţă de Ecuator.

După acest moment, în emisfera nordică, durata zilei va începe sa scadă, iar a nopții să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstițiului de iarnă.

În emisfera sudică a Pământului, fenomenul se derulează în sens invers, unde acum începe iarna calendaristică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS