13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBateristul trupei Yes, Alan White, a murit la vârsta de 72 de ani

Bateristul trupei Yes, Alan White, a murit la vârsta de 72 de ani

Alan White, bateristul trupei de rock progresiv Yes, a murit la vârsta de 72 de ani, după o scurtă boală. Anunțând vestea, trupa a declarat că este „șocată și uluită“, informează Hotnews.

White a fost unul dintre cei mai longevivi membri ai grupului, după ce i s-a alăturat în 1972, înlocuindu-l pe Bill Bruford (care s-a alăturat formaţiei King Crimson).

Născut în 1949 în County Durham, White a început să cânte la tobe la vârsta de 12 ani, iar un an mai târziu s-a alăturat primei sale trupe: Downbeats, mai târziu Blue Chips.

Succesul a venit pas cu pas începând cu trupa de acompaniament a lui Billy Fury, iar după ce John Lennon a asistat la o reprezentație a unei alte trupe a lui White, Griffin, a fost recrutat ca toboșar pentru Plastic Ono Band.

În 1972, când s-a alăturat trupei Yes, a avut la dispoziție doar trei zile pentru a învăța repertoriul pentru un turneu în SUA.

Primul album de studio la care a cântat (al șaselea al trupei), ”Tales from Topographic Oceans”, a fost un succes pentru Yes în Marea Britanie. La începutul anilor 1980, Rick Wakeman și solistul de atunci, Jon Anderson, s-au despărțit de trupă. În ciuda încercărilor de a raface grupul, Yes s-a destrămat în 1981.

Trupa a fost reînființată în anul 1982 cu Anderson, Squire, White, claviaturistul original Tony Kaye și chitaristul Trevor Rabin mergând într-o direcție pop-rock. Primul album a produs singurul lor single numărul unu din Statele Unite, „Owner of a Lonely Heart„.

În mai 2015, trupa a anunțat că basistul Chris Squire a fost diagnosticat cu leucemie și va fi înlocuit temporar cu Billy Sherwood. Squire a decedat pe 27 iunie 2015, formația rămânând astfel fără niciun membru fondator.

Pe lângă colaborarea sa cu Yes și John Lennon, White a cântat pe peste 50 de albume ale altor interpreți, în special George Harrison, Ginger Baker’s Air Force, Terry Reid, Joe Cocker și The Ventures.

Din 2016, Alan White a început să aibă și el probleme de sănătate, astfel că aparițiile sale publice au fost din ce în ce mai puține.

White a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame, ca membru al Yes, în 2017.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS