21.8 C
Craiova
duminică, 3 iulie, 2022
In curand, Gazeta de Sud, intr-un nou format! Urmareste-ne in fiecare zi si fii primul care afla noutatile!
Știri de ultima orăMagazin(VIDEO) Începe a 75-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes

(VIDEO) Începe a 75-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes

-


Festivalul de film de la Cannes începe marți seară, iar în marea competiţie intră şi două filme românești.

Festivalul îşi reia calendarul tradiţional după doi ani de perturbări pandemice. În 2020, festivalul a fost anulat, iar anul trecut a fost mutat în iulie, când a avut loc sub protocoale stricte asociate Covid.
Printre producţiile hollywoodiene de “categoria grea” se numără “Top Gun Maverick”, care îl va aduce pe actorul american Tom Cruise la Cannes pentru prima dată în ultimele trei decenii. Va fi şi pelicula biografică “Elvis”, în regia lui Baz Luhrmann, cu Austin Butler şi Tom Hanks.

Actorul, producătorul şi regizorul american Forest Whitaker va fi recompensat cu trofeul Palme d’Or de Onoare pentru cariera “strălucită” a artistului, precum şi discretul său angajament umanitar, după cum au anunţat organizatorii la începutul acestei luni.

David Cronenberg îşi va marca revenirea la genul horror cu filmul “Crimes of the Future”, în care joacă Viggo Mortensen, Kristen Stewart şi Lea Seydoux.

Va exista, de asemenea, o importantă prezenţă din Asia, în pofida absenţei Chinei, cu filme de Park Chan-wook şi Hirokazu Koreeda în competiţie şi cu actorul din “Squid Game” Lee Jung-jae care îşi va prezenta noul său film, “Hunt”.
Timp de 12 zile, vor fi prezentate peste 40 de filme, în diverse secţiuni.

Două filme românești

România va intra în concurs sâmbătă, când va fi proiectat lungmetrajul “RMN” al lui Cristian Mungiu. Celebrul regizor concurează cu alte 17 filme, pentru mult-râvnitul Palme d’Or, premiul cel mare, al festivalul de la Cannes.

Nu este însă primul român care o să facă vâlvă la Cannes. Şi Alexandru Belc intră în competiţie, la secţiunea “Un certain regard”, cu filmul “Metronom”. Rivalizează cu alte 14 lungmetraje, unul regizat de un tânăr ucrainean.

Festivalul a interzis prezenţa delegaţiilor oficiale ruse

Festivalul se deschide cu un film cu zombi, “Final cut” (“Coupez!”), în regia francezului Michel Hazanavicius, care a schimbat titlul din “Z (comme Z)” pentru a elimina riscul de confuzie cu litera “Z” care apare vopsită pe blindatele ruse din Ucraina şi care este folosită pentru a susţine invazia rusă.

Festivalul a interzis prezenţa delegaţiilor oficiale ruse, însă va prezenta filmul “Tchaikovski”s Wife” al regizorului rus Kirill Serebrennikov, exilat la Berlin, care a condamnat în mod deschis invazia Rusiei în Ucraina.

De asemenea, în cadrul festivalului va fi proiectat “Mariupolis 2” al regizorului lituanian Mantas Kvedaravicius, în vârstă de 45 de ani, care a fost ucis în Mariupol, oraş ucrainean puternic bombardat de forţele ruse, în urmă cu aproape o lună, în timp ce lucra la această producţie. Logodnica lui, Hanna Bilobrova, care a finalizat proiectul, va prezenta acest film.

O altă producţie ucraineană prezentată la festival este un film de debut al lui Maksim Nakonechnyi, “Butterfly Vision”, care relatează povestea unei tinere din Ucraina care se întoarce în ţara sa după ce a fost capturată şi apoi eliberată într-un schimb de prizonieri.
Festivalul de film de la Cannes se încheie pe 28 mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Imagini incredibile – Un BMW X6, luat de apă,...

Imagini incredibile în Craiova. Din cauza precipitațiilor foarte puternice,...

ȘTIRI GdS