11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinO pasăre flamingo evadată de la o gradină zoologică din SUA, găsită după 17 ani

O pasăre flamingo evadată de la o gradină zoologică din SUA, găsită după 17 ani

În urmă cu 17 ani, o pasăre flamingo a scăpat de la grădina zoologică din Wichita, Kansas, și n-a mai fost găsită. Acum, exemplarul de flamingo african a fost observat trăind la peste 1.100 de kilometri depărtare, în statul Texas, informează Digi24.

Pasărea a scăpat de la grădina zoologică în 2005, după ce îngrijitorii nu i-au tăiat penajul aripilor, scrie New York Times. Supraviețuirea sa în afara grădinii zoologice era improbabilă. O altă pasăre flamingo evadată, numărul 347, a dispărut. Însă Pink Floyd, cum a fost botezat exemplarul numărul 492 de oficialii statului Texas, a fost văzut luna aceasta de un ghid de pescuit, David Foreman.

„Mă așteptam să văd câțiva pelicani de pe coasta de est, sosiți aici pe timp de iarnă”, a declarat pentru The Guardian ghidul David Foreman, care ieșise la pescuit cu un prieten în Port Lavaca.

În schimb, el a văzut „o bilă stând pe un singur picior”. Imediat, pasărea a început „să alerge înainte și înapoi. Avem impresia că încerca să scape de noi fără să fie nevoită să-și ia zborul”.

David Foreman le spune de ani de zile turiștilor că păsările cu picioare lungi pe care le văd în zonă sunt lopătari roz, iar imaginea păsării flamingo i-a zdruncinat convingerea că aceste exemplare nu trăiesc în sudul Texasului. „Bănuiala mea s-a confirmat când i-am văzut capul și ciocul”.

El a filmat pasărea flamingo și a postat clipul pe Twitter. Atunci, oamenii au început să-i spună „este probabil pasărea flamingo care a scăpat de la zoo”. Foreman a căutat confirmarea autorităților statului Texas din domeniu și a primit-o.

Păsările flamingo pot să trăiască până la 40 de ani

Păsărea trebuie să fie numărul 492, spune Julie Hagen de la departamentului parcurilor și vieții sălbatice din Texas pentru Times, pentru că exemplarul mai fusese raportat în trecut în zonă, iar păsările flamingo nu au obiceiul să ajungă în această zonă. „Nu avem niciun motiv să credem că este vorba de altă pasăre flamingo”, spune Hagen.

Pasărea flamingo 492 fusese adusă la grădina zoologică din Wichita în 2003, la vârsta de 3 ani, a declarat Scott Newland, îngrijitorul ei, pentru Times. Astfel, în ziua de azi ar avea în jur de 20 de ani. În sălbăticie, păsările pot să trăiască până la aproximativ 40 de ani.

Călătoria lui Pink Floyd probabil a fost cu pauze, spune doctorul Paul Rose, specialist în păsări flamingo. Deși pasărea poate parcurge distanțe mari în sălbăticie, „se va opri în diferite locuri”. Păsările flamingo nu migrează, ci mai degrabă se mută doar când sunt nevoite, când zona în care se află nu le mai întrunește nevoile. Deci dacă pasărea găsea tot ce căuta într-un loc anume, rămânea acolo.

Noua casă a lui Pink Floyd are multe avantaje pentru o pasăre flamingo, inclusiv temperaturi ridicate, mâncare din belșug și multe zone cu adâncime mică a apei. Îi lipsește doar compania.

„Socializarea este importantă pentru păsările flamingo”, spune Paul Rose.

Pink Floyd a reușit să-și găsească un prieten temporar, în 2006 – un flamingo din Caraibe, însă cei doi n-au mai fost văzuți împreună din 2013.

Sunt șanse ca flamingoul african să nu se simtă singur, spune Rose, însă există posibilitatea ca acesta să caute alte zone în care se află stoluri de păsări în perioada lui de împerechere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS