22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinUn adolescent de 16 ani va zbura singur în jurul lumii

Un adolescent de 16 ani va zbura singur în jurul lumii

Mack Rutherford, un pilot britanico-belgian în vârstă de 16 ani, a decolat miercuri de pe Aeroportul Sofia Vest în încercarea de a doborî recordul mondial Guinness pentru cea mai tânără persoană care efectuează un zbor solo în jurul lumii cu un avion de mici dimensiuni, transmite BTA, citată de Agerpres.

Tânărul pilot a fost condus la plecare de mama sa şi de prieteni, studenţi la Academia Forţelor Aeriene Georgi Benkovski din Bulgaria, studenţi la inginerie aerospaţială la Universitatea Tehnică din Sofia şi alţii.

De la vârsta de trei ani, Mack şi-a dorit să fie pilot. El s-a calificat pentru licenţa de pilot în septembrie 2020, devenind la acea vreme, la 15 ani şi două luni, cel mai tânăr pilot din lume. Mack a zburat sute de ore cu tatăl său, pilot profesionist. Zborurile au inclus două traversări transatlantice.

De când a devenit pilot, el îşi plănuieşte zborul solo în jurul globului. Între timp, sora lui, Zara, a devenit cea mai tânără femeie care a zburat solo în jurul lumii, ceea ce i-a oferit lui Mack un impuls suplimentar pentru a porni.

Mack a ales Sofia pentru începerea călătoriei deoarece aceasta este locaţia sponsorului său, ICDSoft. El se îndreaptă apoi spre Cagliari, pe insula italiană Sardinia. De acolo va zbura spre sud, către Africa, unde va vizita Congo, Madagascar şi Mauritius. Va continua apoi spre nord, în Emiratele Arabe Unite şi ulterior către India, China, Coreea de Sud şi Japonia. De acolo, el va zbura spre Alaska şi va continua de-a lungul coastei de vest a Americii până în Mexic. Apoi, se va îndrepta din nou spre nord de-a lungul coastei de est până în Canada, va traversa Atlanticul, va opri în Islanda, Marea Britanie şi va termina călătoria la Sofia.

Dacă va reuşi, va stabili două recorduri mondiale Guinness

Pe traseul său în jurul globului, Mack intenţionează să profite de oportunitatea de a întâlni tineri care întreprind lucruri incredibile, care fac diferenţa pentru comunităţile lor sau chiar pentru lume.

„Sunt mulţi oameni de vârsta mea care fac lucruri uimitoare. Deseori, puţini oameni ştiu despre ei. Chiar aştept cu nerăbdare să-i cunosc pe unii dintre ei. Împreună putem demonstra că tinerii fac diferenţa”, a spus Mack Rutherford.

Dacă va reuşi, Mack va stabili două recorduri mondiale Guinness. Va deveni cea mai tânără persoană care face o călătorie solo în jurul globului cu avionul – acest titlu este deţinut în prezent de Travis Ludlow, care avea 18 ani la finalizarea încercării sale, anul trecut. Mack va deveni, de asemenea, cea mai tânără persoană care face înconjurul lumii singur într-un avion ultrauşor, titlu deţinut în prezent de sora sa, Zara.

La fel ca Zara, Mack va zbura cu un model Shark. Aceasta este o aeronavă ultrauşoară de înaltă performanţă fabricată în Europa. Este unul dintre cele mai rapide avioane ultrauşoare din lume, cu o viteză de croazieră care atinge 300 km/h. Aeronava a fost special pregătită pentru o călătorie atât de lungă, iar sponsorul său îi împrumută avionul pentru această tentativă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS