3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinUn portret faimos al lui Marilyn Monroe, scos la licitaţie

Un portret faimos al lui Marilyn Monroe, scos la licitaţie

Casa Christie’s a anunţat luni scoaterea la licitaţie în luna mai a unui portret al lui Marilyn Monroe executat de Andy Warhol, cu o valoare estimată la 200 de milioane de dolari, fiind cea mai scumpă operă de artă din secolul al XX-lea vândută vreodată la licitaţie, relatează AFP.

Este vorba despre tabloul „Shot Sage Blue Marilyn” pictat în 1964 de Andy Warhol, „pictura cea mai importantă din secolul al XX-lea vândută la licitaţie într-o generaţie”, potrivit unui comunicat al casei Christie’s din New York.

În cadrul unei conferinţe de presă, oficialii Christie’s au declarat că celebra imagine cu Marilyn Monroe a aparţinut fundaţiei lui Thomas şi Doris Ammann (frate şi soră) din Zurich, care va dedica veniturile din vânzare „îmbunătăţirii vieţii copiilor din întreaga lume, prin programe de sănătate şi educaţie”.

„Cu 100% din vânzarea unui singur tablou destinată organizaţiilor de caritate, aceasta este cea mai importantă licitaţie în scop filantropic de la colecţia lui Peggy şi David Rockefeller în 2018”, a spus Christie’s.

În opinia lui Georg Frei, preşedintele Fundaţiei Ammann, „imaginea lui Marilyn de Andy Warhol, cu siguranţă mai faimoasă în prezent decât fotografia originală preluată din filmul Niagara de Henry Hathaway, atestă puterea sa vizuală intactă în acest nou mileniu”.

Potrivit unui clasament stabilit de AFP, recordul absolut pentru vânzarea unei opere de artă la licitaţie este deţinut în prezent de „Salvator Mundi” de Leonardo da Vinci, vândut în noiembrie 2017 cu suma de 450,3 milioane de dolari de casa Christie’s din New York.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS