11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTezaur din secolul IV înainte de Hristos, descoperit în Olt

Tezaur din secolul IV înainte de Hristos, descoperit în Olt

O descoperire uluitoare și extrem de rară a făcut un bărbat din Olt. Inițial nu știa cu exactitate ce a găsit, însă a fost surprins când a aflat. De asemenea, a rămas surprins și când a aflat că va primi și o recompensă.

Un bărbat din Olt a descoperit cu ajutorul unui detector de metale autorizat, un veritabil tezaur pe care l-a predat Muzeului Județean.
Paul Durcă a fost polițist, iar după ce a ieșit la pensie, fiind pasionat de arheologie, a devenit căutător de comori. Și-a achiziționat un detector de metale autorizat și a început să cutreiere pădurile din județul Olt. După o lună a descoperit 70 de tetradrahme emise de provincia Macedonia Prima, tezaurul fiind încă în faza de evaluare. Nu s-a oprit însă aici.

Paul Durcă povestește că a doua mare descoperire a fost cea din 17 februarie, la Morunglav. Aici a găsit un minitezaur, 14 monede din argint din sec IV înainte de Hristos. Imediat a anunțat autoritățile, care au deschis în perimetrul indicat o cercetare arheologică. „La doar câţiva paşi de casa părintească, am făcut marea descoperire. Niciodată nu aș păstra ceea ce descopăr. Ce aș face, le-aș ține ascunse și le-aș privi doar eu noaptea pe întuneric?! Ar fi non sens,” a spus Paul Durcă

Vânătorii de comori sunt recompensați

Gheorghe Smarandache, director Muzeul Județean Olt: „Are o importanță deosebită, atât din punct de vedere al sporirii patrimoniului cultural al instituției, cât și din punct de vedere al importanței istorice. Va beneficia din valoarea stabilită de către un expert de un cuantum de 30% la care se mai poate adaugă până la 15 la sută dacă este tezaur.”
Vânătorii de comori sunt recompensați, însă cei mai mulți nu se gândesc la beneficiile materiale.

Numărul vânătorilor de comori a devenit de la an la an tot mai mare.

Ionuț Vasiloaica, purtător de cuvânt IPJ Olt, a declarat că în anul 2021, polițiștii serviciului de investigații criminale au eliberat 19 autorizații de deținere pentru detectoarele de metale, cu 10 mai multe față de anul anterior.

În județul Olt, aproape 100 de persoane sunt autorizate să dețină detectoare de metale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS