20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinStatuie luată de pe Insula Paștelui, returnată de Chile după 150 de ani

Statuie luată de pe Insula Paștelui, returnată de Chile după 150 de ani

O statuie Moai, una dintre faimoasele sculpturi uriașe în piatră din Insula Paștelui, a început luni drumul spre casă, după ce fusese luată și transportată în capitala statului Chile în urmă cu 150 de ani, informează Digi24.

Insula Paștelui (Rapa Nui) este situată în sud-estul Oceanului Pacific, a fost anexată în 1888 de Chile și se află la 3.200 de kilometri de statul sud-american. Insula găzduiește peste 1.000 de statui de piatră, denumite Moai, sculptate de populația indigenă în urmă cu sute de ani. Aceste statui au făcut insula faimoasă și au transformată într-un sit de Patrimoniu Mondial UNESCO.

Întoarcerea statuii pe insulă are loc după o campanie care a durat ani buni. Statuia de 715 kg va fi transportată cu un camion până în portul chilian Valparaiso, unde va fi îmbarcată pe un vas care va ajunge în cinci zile pe Insula Paștelui.

Inițiativa face parte dintr-un program care urmărește întoarcerea pe insulă a obiectelor de patrimoniu. În prezent, au loc negocieri similare pentru recuperarea unui exemplar aflat la British Museum.

„Pentru prima dată, o statuie Moai se va întoarce pe insulă de pe continent”, a declarat Consuelo Vlades, ministrul Culturii din Chile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS