20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMonedă veche din aur descoperită pe un câmp din Anglia, vândută cu o sumă record

Monedă veche din aur descoperită pe un câmp din Anglia, vândută cu o sumă record

„Moneda din aur Henric al III-lea”, găsită de un căutător amator cu ajutorul unui detector de metale pe un câmp din Anglia, a fost vândută la licitație cu suma record de 648.000 de lire sterline (aproximativ 773.000 de euro). Numismații cred că aceasta ar fi una dintre primele monede de aur din Anglia, nformează Digi24.

Michael Leigh-Mallory, 52 de ani, a găsit moneda îngropată la 10 cm adâncime pe un câmp din satul Devon, în sudul Angliei, la scurt timp după ce și-a reluat pasiunea de a face căutări cu detectorul de metale.

Potrivit reglementărilor legale din Regatul Unit, bărbatul care a găsit moneda poate să o păstreze și să o vândă, pentru că aceasta nu face parte dintr-o descoperire mai vastă.

El va împărți câștigul cu proprietarul terenului pe care a găsit moneda, iar cu partea lui are de gând să finanțeze educația copiilor săi, Emily, 13 ani, care vrea să studieze arheologia, și Harry, 10 ani.

Luni, Leigh-Mallory a mers la mormântul regelui Henry III la Westminster Abbey, pentru a-i aduce un omagiu și a-i mulțumi pentru noroc.

Cumpărătorul monedei a licitat în persoană

Suma la care s-a oprit licitația a fost de 540.000 de lire, dar, cu taxe și comisioane, suma finală s-a ridicat la 648.000 de lire. 

„A fost cumpărată de un colecționar privat anonim din Marea Britanie, care intenționează să împrumute moneda unei instituții publice sau unui muzeu. Vânzarea a fost cu atât mai neobișnuită, cu cât cumpărătorul a fost prezent și a licitat în persoană.

I-a plăcut foarte mult că această poveste fascinantă a apărut în urma unei descoperiri întâmplătoare cu un detector de metale”, a declarat Gregory Edmund, expert numismat la casa de licitații Spink.

Moneda din 1257, una din primele bătute în aur

„Moneda din aur Henric al III-lea”, despre care se crede că ar fi una dintre primele monede de aur din Anglia, a fost bătută în jurul anului 1257 și îl înfățișează pe fostul rege englez așezat pe un tron ornamentat, ținând în mână un glob și un sceptru. Este una dintre cele opt astfel de monede găsite până acum, o parte din ele fiind expuse în diverse muzee.

Regele Henric al III-lea a condus Anglia din 1216 și până în 1272, când a murit, fiind una dintre cele mai lungi domnii din istoria țării.

În 1257, el a folosit comorile pe care le acumulase în nume personal pentru a-și bate monedele de aur, spune David Carpenter, profesor de istorie medievală la King’s College din Londra. Moneda lui Henry a fost prima turnată în aur, până la acel moment monedele fiind în general din argint.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS