10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinEpava unui avion american dispărut acum 77 de ani, găsită în Munții Himalaya

Epava unui avion american dispărut acum 77 de ani, găsită în Munții Himalaya

Epava unui avion dat dispărut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost localizată în India, în lanţul muntos Himalaya, la 77 de ani de la prăbuşire. Aeronava aparținea armatei americane și avea la bord 13 oameni, informează Digi24.

Avionul C-46 venea din Kunming, în sudul Chinei, când a fost surprins de o furtună deasupra unei zone muntoase din statul indian Arunachal Pradesh, în ianuarie 1945, relatează AFP.

„Nu s-a mai auzit niciodată de avion. Pur şi simplu a dispărut”, a declarat în această săptămână Clayton Kuhles, preşedintele fondator al organizaţiei neguvernamentale MIA Recoveries, care a condus căutările, la solicitarea fiului unuia dintre pasageri.

Kuhles şi echipa sa de ghizi din grupul etnic local Lisu s-au confruntat cu condiţii extreme în munţi, trebuind uneori să traverseze râuri cu apă adâncă şi să campeze la temperaturi sub 0 grade Celsius, la altitudini mari. În septembrie anul trecut, trei dintre aceşti ghizi au murit de hipotermie, în faza iniţială a expediţiei, în timp ce campau în plină furtună de zăpadă.

Sute de avioane militare americane au dispărut în zonă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Luna trecută, echipa a descoperit în cele din urmă epava avionului în vârful unui munte înzăpezit, unde a putut fi identificată după numărul încă vizibil pe coada avionului. Nu au fost găsite rămăşiţe ale pasagerilor.

La originea misiunii lui Kuhles a stat Bill Scherer, fiul unui ofiţer aflat la bordul avionului.

„Am crescut fără tată. Nu mă pot gândi decât la biata mea mamă, la primirea telegramei prin care era informată că soţul ei a dispărut şi că a rămas singură cu mine, un bebeluş de 13 luni”, a povestit el, mărturisind că este extrem de bucuros doar să ştie că epava a fost găsită.

Sute de avioane militare americane au dispărut în teatrele de operaţiuni în India, China şi Birmania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mai scrie AFP, citată de Agerpres. Deşi tirurile forţelor japoneze sunt responsabile pentru unele pierderi de avioane, Kuhles susţine că cele mai multe s-au prăbuşit din cauza condiţiilor meteorologice extreme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS