17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazin17 ianuarie, „cea mai deprimantă zi“ din 2022

17 ianuarie, „cea mai deprimantă zi“ din 2022

Zilele scurte de iarnă, frigul și problemele cotidiene pot fi context pentru o perioadă mai puțin benefică. A treia zi de luni din ianuarie este considerată a fi cea mai deprimantă zi a anului, adică ”blue monday” – lunea tristă.

Teoria “Blue Monday”, care face referire la expresia engleză „to feel blue” (a te simţi trist – r. red), datează din anul 2005. Atunci, profesorul Cliff Arnall, de la Universitatea din Cardiff, a dezvoltat o formulă matematică pentru stabilirea zilei în care este cel mai probabil ca oamenii să se simtă deprimaţi.

La început de an, în mod obişnuit, organismul se resimte după consumul excesiv de alcool şi de ciocolată din luna decembrie.

În plus, conturile bancare sunt aproape de cota de avarie din cauza cheltuielilor exagerate de sărbători.

În plus, vor mai trece câteva luni până când lumina diurnă va creşte considerabil, iar nivelurile de vitamina D din organism vor putea să se refacă prin expunerea naturală la razele solare. Frigul este, fără îndoială, un factor de stres pentru corpul uman.

Una peste alta, zilele de luni sunt cele mai dificile pentru cei mai mulţi dintre noi.

Ce spun psihologii

Potrivit specialiștilor, persoanele care stau lângă fereastră sau care ies la plimbare pot scăpa mai uşor de starea de depresie din această perioadă a anului. De asemenea, experţii recomandă sporturile specifice iernii sau, dacă vremea este mult prea friguroasă, exerciţiile la sală.

Este un prilej de a reflecta asupra uneia dintre bolile acestui secol: depresia.

Cu ”boala secolului”, depresia, se confruntă unul din zece români. Pandemia, lockdown-ul și izolarea au accentuat această stare la nivel mondial.

În ianuarie, organismul uman se resimte după consumul de alcool şi dulciuri din luna decembrie, conturile bancare sunt aproape de cota de avarie din cauza cadourilor de Crăciun şi a petrecerilor de Revelion. În plus, vor mai trece câteva luni până când lumina diurnă va creşte considerabil și nivelurile de vitamina D din organism vor putea să se regenereze prin expunerea naturală la razele solare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS