13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPrimul transplant mondial: Un bărbat a primit inima unui porc modificat genetic

Primul transplant mondial: Un bărbat a primit inima unui porc modificat genetic

Un bărbat din SUA a devenit prima persoană din lume care a primit un transplant de inimă de la un porc modificat genetic.

David Bennett, de 57 de ani, se descurcă bine la trei zile după procedura de șapte ore din Baltimore, spun medicii. Transplantul a fost considerat ultima speranță de a-i salva viața lui Bennett, deși nu este încă clar care sunt șansele sale de supraviețuire pe termen lung.

„Aveam de ales fie moartea, fie acest transplant. Vreau să trăiesc. Ştiu că este destul de riscant, dar era ultima mea opţiune”, a spus pacientul cu o zi înaintea operaţiei.. „Știu că este o lovitură în întuneric, dar este ultima mea alegere”, a spus el. Medicii de la Centrul Medical al Universității din Maryland au primit o dispensă specială de către autoritatea de reglementare medicală din SUA pentru a efectua procedura, pe baza faptului că, altfel, Bennett ar fi murit.

Inima unui animal poate continua să funcţioneze într-un corp uman

Operaţia a fost efectuată vineri şi a demonstrat, pentru prima dată, că inima unui animal poate continua să funcţioneze într-un corp uman fără respingere imediată.

David Bennett este monitorizat îndeaproape de medici pentru a se asigura că noul organ funcţionează corect.

Bărbatul fusese declarat neeligibil pentru a primi un cord de la un alt om, notează BBC.

Animalul de la care provine inima a fost modificat genetic pentru a nu mai produce un tip de zahăr, care este prezent în mod normal în toate celulele porcilor, şi care provoacă respingerea imediată a organului de către corpul uman.

Mai mult de 100.000 de americani sunt în prezent pe lista de aşteptare pentru transplanturi de organe.

Xenogrefele – grefele de origine animală – nu sunt o noutate. Medicii au încercat transplanturi între specii încă din secolul al XVII-lea, cele mai vechi experimente concentrându-se asupra primatelor.

În 1984, o inimă de babuin i-a fost transplantată unui copil, dar acesta a supravieţuit doar 20 de zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS