13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazin(VIDEO) Cel mai mare clopot are 10 tone, se aude de la 70 km și poate trage în balans 70 de mașini

(VIDEO) Cel mai mare clopot are 10 tone, se aude de la 70 km și poate trage în balans 70 de mașini

-

Cel mai mare clopot fabricat vreodată în România are 10 tone, se aude de la 70 de kilometri și poate trage odată 70 de mașini în momentul balansului. Uriașul clopot a fost construit la Baia Mare și va fi instalat la Mănăstirea Sf. Mina, din Suceava.

Cel mai mare clopot fabricat vreodată în România a fost realizat de firma lui Radu Blotor, din Baia Mare, fiind turnat la Rotterdam, în Olanda, dar tot de către meșteri români, potrivit Monitorul de Suceava.

Clopotul a fost construit de Radu Blotor, cel care conduce compania Blotor NL Bells din Baia Mare

Clopotul a fost transportat joi la Mănăstirea Sf. Mina din localitatea suceavană Roșiori, cu o platformă specială și va fi montat la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lui februarie.
Patriarhul Daniel a sfințit clopotul pe care apare propriul chip, în valoare de aproape jumătate de milion de euro

Impresionanta construcție din bronz cântărește 10 tone, din care doar limba are 368 de kilograme, are o înălțime de 2,6 metri, un diametru la bază de 2,45 metri și a fost acordat în nota muzicală Mi.
Clopotul va funcționa prin balansare, printr-o automatizare electronică și nu prin mișcarea limbii clopotului.

Al doilea ca mărime din țară

Proiectarea și construirea clopotului, cu tot cu finisare și iconografie, a durat 4 luni, iar catarcteristicile sale sunt absolut impresionante.

Atunci când va fi tras, clopotul se va auzi de la 70 de kilometri distanță, iar în momentul balansului are forța de a trage o greutate de 78 de tone, adică cel puțin 70 de mașini Dacia Logan, de exemplu.

Cel mai mare clopot fabricat vreodată în România nu este, însă, și cel mai mare din țara noastră. Clopotul de la Mănăstirea Sf. Mina este doar al doilea ca mărime, cel mai mare fiind clopotul principal de la Catedrala Neamului.

Fabricat în Austria, clopotul cel mare de la Catedrala Mântuirii Neamului are 25 de tone și este cel mai greu din Europa și al cincilea din lume.

Pe locul trei în topul celor mai mare clopote din România se află clopotul de la Biserica Neagră din Brașov, care are 6 tone și peste un secol și jumătate vechime.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Dr. Simona Frăsie, o poveste de film: Medicina, o...

“Ce vrei să te faci când vei fi mare?”...

ȘTIRI GdS