13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinO sabie şi cinci arme de foc ale lui Napoleon Bonaparte, vândute la licitaţie

O sabie şi cinci arme de foc ale lui Napoleon Bonaparte, vândute la licitaţie

Sabia purtată de Napoleon Bonaparte în timpul loviturii de stat în 1799 şi cinci arme de foc care i-au aparţinut împăratului francez mort în urmă cu 200 de ani au fost vândute la licitaţie în Statele Unite pentru mai mult de 2,8 milioane de dolari, a anunţat marţi o societate specializată, informează News.ro.

Acest lot, compus dintr-o sabie şi cinci pistoale ornamentate, a fost vândut pe 3 decembrie de casa Rock Island Auction Company, în Illinois, unui cumpărător prin telefon care a dorit să rămână anonim, a indicat pentru AFP preşedintele societăţii Kevin Hogan.

Lotul a fost estimat între 1,4 şi 3,5 milioane de dolari. „Cumpărătorul duce acasă o piesă istorică foarte rară”, a spus Hogan.  

Sabia, însoţită de teacă, piesa centrală a colecţiei, a fost realizată în atelierele de la Versailles ale armurierului Nicolas-Noël Boutet şi a fost purtată de Napoleon Bonaparte în timpul loviturii de stat din 9 noiembrie 1799, potrivit Rock Island Auction Company, care se consideră „principala casă de vânzări de arme de foc, arme albe şi material militar de colecţie”. 

Încoronat împărat la 2 decembrie 1804, Napoleon Bonaparte a oferit sabia generalului Jean-Andoche Junot. După moartea sa, arma s-a aflat la un muzeu din Londra, apoi la un colecţionat american. 

Casa de licitaţii a amintit că în 2007, „sabia purtată de primul consul Bonaparte în bătălia de la Marengo (contra trupelor austriece în iunie 1800 în Piemont, în Italia) a fost vândută la licitaţie pentru 6,5 milioane de dolari”. 

Franţa a celebrat în primăvară bicentenarul morţii lui Napoleon Bonaparte, pe 5 mai 1821, preşedintele Emmanuel Macron creionând un portret „în clar-obscur” al acestei figuri centrale a Istoriei Franţei şi Europei. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS