17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMituri despre Crăciuniţă

Mituri despre Crăciuniţă

Crăciuniţa este cea mai populară plantă de ghiveci în preajma sărbătorilor de iarnă. Indiferent că vrei să îți înfrumusețezi propria locuință sau să faci un cadou cuiva drag, crăciunița este o alegere ideală.

Dacă plănuiești să îți achiziționezi una, e bine să știi că sunt plante destul de pretențioase, care au nevoie de un anumit tip de îngrijire. Iată care care este istoria din spatele acestei plante și de unde provine numele de Crăciuniță.

Legenda Crăciuniţei

Crăciunița a fost cultivată pentru prima oară în America Centrală, în sudul Mexicului, într-o zonă numită „Taxco del Alarcon”. Aztecii numeau această floare „cuetlaxochitl” și foloseau frunzele pentru a crea o vopsea de haine, iar seva – ca medicament pentru a trata febra.

Dacă te întrebi de unde provine numele de Crăciuniță, află că există o legendă care pornește din Mexic și explică apariția florii.

Se spune că exista o fată săracă pe nume Pepita, care nu avea niciun cadou pe care să i-l ofere pruncului Iisus la slujba de Crăciun. Fata era foarte tristă, dar prietenul ei, Pedro, a încercat să o înveselească spunându-i: „Sunt sigur că Iisus va fi fericit cu un cadou oricât de mic, atât timp cât i-l oferă cineva care îl iubește”.

Pepita nu a știut ce să ofere, așa că a cules câteva buruieni de pe marginea drumului, a făcut un buchet și apoi a intrat rușinată în biserică. În drum spre altar, și-a amintit ce i-a spus prietenul ei și a început să se simtă mai bine. Astfel, a îngenuncheat și a pus cu încredere buchetul lângă scena Nașterii Domnului.

Dintr-odată, buchetul de buruieni a înflorit, uimind pe toată lumea cu florile sale mari și roșii. Cei prezenți erau convinși că tocmai au fost martorii unui miracol și de atunci i-a rămas numele de „Flores de Noche Buena” (în română, Floarea Nopții Sfinte sau Crăciunița).

Forma florilor și a frunzelor de Crăciuniță seamănă cu o stea și din acest motiv este asociată cu Steaua de la Betleem, care i-a condus pe cei trei magi către Iisus. Frunzele roșii simbolizează sângele lui Hristos, iar cele albe – puritatea lui.

Mulți oameni consideră că planta este otrăvitoare

Mulți oameni consideră că planta este otrăvitoare. Din fericire, acesta este doar un mit care a apărut în 1919 și care s-a perpetuat de-a lungul timpului.

Conform indexului Poisindex, planta nu reprezintă un pericol pentru copii sau animale dacă este ingerată. Spre exemplu, pentru ca un copil de 22 de kilograme să fie afectat de compușii toxici din Crăciuniță ar trebui să mănânce 500 de frunze. Chiar dacă acest lucru este improbabil, ar trebui totuși să ții planta la un nivel unde cei mici nu pot ajunge ușor.

În schimb, planta secretă o sevă lăptoasă, numită latex, la care anumiți oameni pot avea alergie. Din acest motiv, ar trebui să porți mănuși atunci când atingi planta, ca să nu riști să îți apară o iritație.

Crăciunița Cactus

Deoarece au același nume și înfloresc în aceeași perioadă, Crăciunița (Euphorbia pulcherrima) și Crăciunița Cactus (Schlumbergera truncata) sunt des încurcate. Numită uneori și „Nu mă deranja”, planta nu este practic un cactus, dar seamănă cu unul, deoarece are tulpinile puternic aplatizate și segmentate.

Crăciunița Cactus este o plantă originară din Brazilia și impresionează cu flori spectaculoase ce pot varia între alb, roz, roșu, violet, galben și oranj. Deoarece înflorește în perioada Crăciunului, este un cadou popular cu ocazia sărbătorilor.

Sărbătorile nu ar fi complete fără un pic de culoare care să creeze o atmosferă relaxantă. Pe lângă bradul de Crăciun, îți poți decora casa și cu o Crăciuniță, pentru că frunzele roșii se potrivesc de minune cu restul ornamentelor de sărbători.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS