4.2 C
Craiova
marți, 30 noiembrie, 2021
Știri de ultima orăMagazinMozaic de pe vremea împăratului Caligula, regăsit din întâmplare

Mozaic de pe vremea împăratului Caligula, regăsit din întâmplare

Un mozaic roman cu o valoare inestimabilă, comandat de împăratul Caligula pentru una din navele sale, a fost folosit timp de 45 de ani ca măsuță de cafea într-un apartament din New York, informează Digi24.

Dario Del Bufalo, un expert italian în piatră și marmură antică, a povestit cum a descoperit mozaicul din întâmplare. S-a întâmplat în New York, în 2013, când Del Bufalo a ținut o prelegere și a dat autografe pe cartea sa „Porphyry”, despre stânca roșiatică-purpurie foarte folosită de împărații romani.

Cartea includea o imagine a mozaicului pierdut, care a făcut parte din podeaua uneia dintre cele două vaste „nave de petreceri” comandate de Caligula, care a plutit pe un lac din apropiere de Roma și a fost scufundată când împăratul a fost ucis.

Mozaicul și alte antichități au fost recuperate din lac în anii 1930 și au fost duse într-un muzeu de pe malul lacului. În 1944, când naziștii se s-au retras din Italia, opera de artă a dispărut.

La aproape 70 de ani după aceea, în timp ce dădea autografe, Del Bufalo a auzit cum un bărbat îi spune unei femei, în timp ce răsfoia cartea: „Helen, uite, acesta este mozaicul tău.” Iar răspunsul ei a fost: „Da, e mozaicul meu.”

Mozaicul ar fi fost furat în timpul celui de-al doilea război mondial

Helen Fioratti, proprietara unei galerii de artă, a spus că ea și soțul ei, un jurnalist italian, au cumpărat mozaicul de la o familie italiană, în anii 1960. Când au ajuns în New York, l-au transformat într-o măsuță de cafea.

„Era preferata noastră, am folosit-o timp de 45 de ani”, a spus ea.

A urmat o anchetă pentru a se descoperi ce s-a întâmplat cu mozaicul, de când a dispărut și până când l-a cumpărat familia Fioratti. Biroul procurorului districtual din Manhattan spune că dovezile sugerează că mozaicul a fost furat, probabil în timpul celui de-al doilea război mondial.

Acum, mozaicul neprețuit s-a întors în Italia, unde a fost expus la Muzeul Corăbiilor Romane din Nemi.

„Mi-a părut foarte rău pentru ea”, a spus Del Bufalo despre Fioratti, „dar nu am putut face altfel, știind că muzeului meu din Nemi îi lipsește cea mai bună piesă care a trecut prin secole, prin război, printr-un incendiu”.

Del Bufalo a spus că vrea acum să facă o copie a mozaicului, pe care să i-o dăruiască lui Fioratti.

„Cred că sufletul meu s-ar simți puțin mai bine”, a spus el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Patru morți, printre care un băiat de 14 ani,...

Un grav accident cu cel puțin 4 morți...

ȘTIRI GdS