5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinDoi bărbați condamnați pentru asasinarea lui Malcolm X, exonerați după 56 de ani

Doi bărbați condamnați pentru asasinarea lui Malcolm X, exonerați după 56 de ani

Procurorul general din Manhattan anunță că va începe procedura pentru exonerarea a doi bărbați condamnați și închiși pentru asasinarea activistului de culoare Malcolm X, în 1965, o recunoaștere oficială a erorilor care au fost făcute de autoritățile americane când au judecat acest caz, informează Digi24.

Malcolm X a devenit un personaj proeminent din momentul în care a fost numit purtătorul de cuvânt al Nation of Islam, o organizație a afro-americanilor musulmani care susținea separatismul comunității de culoare și crearea unui stat separat al acesteia.

După mai mult de un deceniu ca parte a organizației, Malcolm X a renunțat la apartenență în 1964, după ce a devenit mai moderat în ce privește separatismul.

În 1965, el a fost împușcat mortal în timp ce se pregătea să susțină un discurs. Trei membri ai organizației Nation of Islam au fost condamnați pentru această crimă – Thomas Hagan (Mujahid Abdul Halim), Norman 3X Butler (Muhammad Aziz) și Thomas 15X Johnson (Khalil Islam).

Islam a murit în 2009 și a negat până în ultima clipă că ar fi comis crima. Muhammad Aziz își susține, de asemenea, în continuare, nevinovăția. Hagan și-a recunoscut vinovăția, dar a refuzat să-i numească pe ceilalți doi complici, susținând doar nevinovăția celorlalți doi condamnați alături de el.

Procurorul de district care urmează să aplice decizia, Cyrus Vance Jr., și-a cerut scuze în numele autorităților și a spus că acestea au eșuat în ce-i privește pe cei doi.

„Acest fapt ne indică faptul că poliția, de-a lungul istoriei, a eșuat frecvent în a acționa corect față de responsabilitățile ei. Acești oameni nu au primit dreptatea pe care o meritau”, a spus Vance.

O investigație de doi ani, efectuată de procuratura din Manhattan și de avocații celor doi, a descoperit că procurorii și poliția au ascuns proba esențiale care, dacă ar fi fost aduse în instanță ar fi dus la achitarea celor doi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS