15.8 C
Craiova
miercuri, 20 octombrie, 2021
Știri de ultima orăMagazinOlandez condamnat la opt ani de închisoare pentru furtul a două tablouri celebre

Olandez condamnat la opt ani de închisoare pentru furtul a două tablouri celebre

Un tribunal olandez l-a condamnat, vineri, la opt ani de închisoare pe un bărbat pentru că a furat din muzee, în 2020, două picturi, aparținând lui Vincent van Gogh şi Frans Hals. Tablourile furate nu au fost încă găsite, scrie News.ro.

Cele două tablouri furate în 2020 nu au fost găsite. Poliţia a descoperit la faţa locului ADN-ul lui Nils M., care neagă că ar fi hoţul. 

Acuzatul, în vârstă de 59 de ani, identificat de mass-media olandeze ca fiind Nils M., a fost arestat în aprilie pentru că a furat în 2020 tabloul de Van Gogh „Grădina mânăstirii Nuenen primăvara”, datat 1884, şi opera lui Franz Hals „Doi tineri râzând”.

„Cu aceste furturi, acest om nu doar a cauzat un enorm prejudiciu muzeelor, dar şi societăţii şi publicului internaţional”, a subliniat judecătorul de la tribunalul din Lelystad. „Ei nu mai pot admira şi aprecia tablourile”, a adăugat Curtea. 

Tabloul de Van Gogh a fost furat în martie 2020 din Muzeul Singer Laren, în regiunea Amsterdam, care pe atunci era închis publicului din cauza pandemiei de Covid-19. Muzeul este situat la zece kilometri de Baarn, unde a fost arestat suspectul.

Tabloul „Doi tineri râzând”, aparținând lui Frans Hals, maestrului epocii de aur a picturii olandeze (secolul XVII), a fost furat în august 2020 din Muzeul Hofje van Mevrouw van Aerden din Leerdam. Poliţia a descoperit la locul infracţiunii ADN-ul lui Nils M.

Acesta din urmă afirmă că nu are nimic de-a face cu furturile şi nu ştie unde se află tablourile. 

„Curtea nu crede. ADN-ul său a fost găsit în ambele locuri şi bărbatul a fost incapabil să explice cum a fost posibil”, a subliniat tribunalul.

Expertul olandez şi detectivul Arthur Brand, supranumit „Indiana Jones al lumii artei”, s-a declarat mulţumit de sentinţă. El speră ca tablourile, pe care a început să le caute, să fie găsite.

„Ştim în ce fel de cercuri se plimbă, şi este de ajuns ca o persoană să ia decizia corectă şi să se manifeste”, a explicat Arthur Brand pentru AFP

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

423 de decese și 1.799 de pacienți în ATI,...

Până astăzi, 43.039 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2...

ȘTIRI GdS