18.4 C
Craiova
luni, 26 septembrie, 2022
Știri de ultima orăMagazinA murit Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore din filmul "Zorba Grecul"

A murit Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore din filmul „Zorba Grecul”

Mikis Theodorakis, compozitorul care a creat coloana sonoră pentru filmul „Zorba Grecul”, a murit la Atena, în Grecia, la vârsta de 96 de ani, informează Observatornews.

Mikis Theodorakis a contribuit cu peste 1.000 de creaţii la dezvoltarea vieţii artistice din Grecia, însă a fost cunoscut în special pentru coloana sonoră a peliculei „Zorba Grecul”, cu Anthony Quinn în rol principal, dar şi pentru coloana sonoră a filmelor „Z”, care i-a adus un premiu BAFTA, şi „Serpico”, acţiune ce i-a adus o nominalizare la premiile Grammy.

Conform greekcitytimes, Mikis Theodorakis a avut o viaţă personală cel puţin la fel de palpitantă. A făcut închisoare în perioada 1967-1974, pentru că a fost o voce importantă împotriva juntei elene. De asemenea, Mikis Theodorakis a fost parlamentar în perioada 1981-1990, din partea Partidului Comunist.

De asemenea, Mikis Theodorakis s-a declarat împotriva unor acţiuni precum ocuparea Palestinei de către Israel, invazia armatei americane în Irak şi bombardarea Iugoslavei de către forţele NATO.

Creaţiile lui Theodorakis s-au bazat mai ales pe lucrări poetice greceşti şi au fost interpretate de artişti de renume mondial precum The Beatles, Shirley Bassey şi Edith Piaf.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS