6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinInginerii au construit un robot, inspirat de gândacul de bucătărie, care nu poate fi strivit

Inginerii au construit un robot, inspirat de gândacul de bucătărie, care nu poate fi strivit

Unii dintre cei mai buni roboți au fost inspirați din natură. Acum, inginerii au dezvoltat un mic robot bazat pe umilul gândac de bucătărie care are aproape aceeași viteză și rezistență precum echivalentul biologic, potrivit descoperă.

Având dimensiunea unui timbru poștal, robotul este capabil să se deplaseze cu o viteză de 20 lungime ale corpului pe secundă și poate suporta stresul a până la 1 milion de ori din greutatea sa.

De asemenea, cu o greutate de mai puțin de o zecime de gram, robotul poate suporta greutatea unui picior uman, echivalentul a 60 de kilograme. „Dacă aplicăm greutate pe robotul nostru, acesta își păstrează aproape în totalitate funcțiile”.

„Majoritatea roboților de această dimensiune sunt foarte fragili. Dacă îi calci, pur și simplu îi distrugi. Noi am descoperit că dacă aplicăm greutate pe robotul nostru, acesta își păstrează aproape în totalitate funcțiile”, a explicat Liwei Lin, inginer mecanic la Universitatea din California, Berkeley.

Rezistența robotului inspirat de gândacul de bucătărie se datorează în mare parte designului său simplu. Robotul este făcut dintr-un strat subțire de polyvinylidene difluoride (PVDF), un material piezoelectric care se extinde și se contractă prin aplicarea unui curent alternant.

Robotul trebuie să fie conectat la o sursă de electricitate

Oamenii de știință au adăugat un picior frontal și un strat de polimer elastic astfel că robotul este propulsat, potrivit Science Alert.

Echipa a desfășurat experimente cu mai multe opțiuni de lungime, de la 10 până la 30 milimetri, frecvența și voltajul curentului electric variind pentru a modifica viteza de deplasare. Spre exemplu, un robot de 10 milimetri a reușit să se deplaseze cu 20 centimetri pe secundă atunci când un curent de 200 volți a fost aplicat la 850 Hz.

Momentan, robotul trebuie să fie conectat la o sursă de electricitate, însă o versiune viitoare ar putea fi alimentată de o mică baterie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS