25.5 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinDesen de Leonardo da Vinci vândut pentru aproape 9 milioane de lire sterline

Desen de Leonardo da Vinci vândut pentru aproape 9 milioane de lire sterline

Un desen intitulat “Capul unui urs” (Head of a Bear) de Leonardo da Vinci s-a vândut la o licitație din Londra pentru o sumă record de 8,8 milioane de lire sterline (12,1 milioane de dolari), potrivit BBC.

Măsurând doar 7x7cm, Head of a Bear are mai mult de 500 de ani.

Desenul a fost creat folosind argintiu pe hârtie roz-bej pal și se numără printre numeroasele desene cu animale la scară mică, care datează de la începutul anilor 1480.

Vânzarea a depășit recordul anterior pentru un desen Leonardo, stabilit de „Horse and Rider“, care s-a vândut cu 8,1 milioane de lire sterline în 2001. Potrivit casei de licitații Christie’s, care a desfășurat vânzarea, aceasta se numără printre doar cele câteva desene ale maestrului renascentist italian care sunt încă proprietate privată. Casa de licitații nu a dezvăluit identitatea cumpărătorilor. Cu toate acestea, a fost vândut la o singură ofertă făcută de un cuplu.

Lucrarea, care a fost expusă la New York şi Hong Kong înainte de a fi scoasă la vânzare, era estimată între 8 şi 12 milioane de lire sterline.

Opera a fost deţinută de unii dintre cei mai renumiți colecționari în domeniul marilor maeștri de-a lungul multor secole.

Tot la licitaţia de la Londra, prima organizată cu prezenţă fizică în ultimul an, și-a mai găsit cumpărător o bucată monolitică dintr-un meteorit găsit în 2000 în apropiere de Fukang (China), contra sumei de 420.000 de lire sterline.

De asemenea, un manuscris al lui Isaac Newton din 1694, cu note ale matematicianului şi astronomului scoţian David Gregory, a fost adjudecat contra sumei de 1,7 milioane de lire sterline, dublu faţă de estimarea iniţială.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS