16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinHans Christian Andersen are un nou muzeu în Danemarca

Hans Christian Andersen are un nou muzeu în Danemarca

Danemarca a inaugurat miercuri un nou muzeu dedicat celebrului povestitor Hans Christian Andersen, în oraşul natal al scriitorului, Odense, informează Agerpres.

Desfăşurat timp de zece ani, vastul proiect de renovare a unui precedent muzeu, considerat desuet, a fost realizat de arhitectul japonez Kengo Kuma, creatorul noului stadion olimpic din Tokyo.

Arhitectul nipon a dezvăluit că s-a inspirat din unul dintre basmele scriitorului danez „Cutia cu iască”, conţinând un arbore ce aparţine unei lumi subterane, în contextul în care două treimi din spaţiul expoziţional se află sub nivelul solului.

„Ideea aflată în spatele designului arhitectural seamănă cu metoda lui Anderson, în care o lume mică se transformă dintr-o dată într-un univers mult mai mare”, a explicat arhitectul japonez înaintea ceremoniei de inaugurare.

Combinând lemn şi sticlă în construcţii circulare amenajate într-o vastă grădină cu alei pavate şi garduri verzi înalte şi atent tăiate, întreaga clădire a avut un cost final de aproximativ 390 de milioane de coroane daneze (circa 52 de milioane de euro), asigurat în mare parte de o fundaţie privată.

Noul muzeu a fost inaugurat miercuri în cadrul unei ceremonii la care a fost prezentă şi regina Margareta a II-a a Danemarcei.

Fiu al unui cizmar sărac şi al unei spălătorese, Hans Christian Andersen (1805-1875) este celebru în lumea întreagă datorită povestirilor sale, care s-au bucurat de mare succes încă din timpul vieţii scriitorului.

Povestiri precum „Mica Sirenă”, „Hainele cele noi ale împăratului”, „Prinţesa şi bobul de mazăre”, „Răţuşca cea urâtă”, „Crăiasa zăpezii” şi „Soldăţelul de plumb” au făcut din H.C. Andersen cel mai cunoscut scriitor danez din lume şi un adevărat erou în oraşul Odense. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS