11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinRudbeckia, o floare spectaculoasă şi uşor de îngrijit

Rudbeckia, o floare spectaculoasă şi uşor de îngrijit

Rudbeckia este o floare foarte spectaculoasă prin florile mari, colorate, galbene, portocalii, roz-violaceu, roșu-grena. Înfloreşte abundent din iunie până toamna târziu. Este o floare ușor de îngrijit, ușor de înmulțit și care nu se supără când uitați să o udați.

Rudbeckiile sunt plante erbacee și familia lor numără peste 25 de specii, perene, anuale și bienale. Florile pot fi singulare, semiduble sau duble.

Cultivare

Rudbeckia este o plantă impunătoare, ce umple de culoare și căldură grădinile de vara până toamna târziu. Preferă o zonă însorită, cu un sol bogat în humus și bine drenat. Nu suportă solurile umede și apa băltită la rădăcină.

Îngrijire florilor de rudbeckia

Îngrijirea florilor de Rudbeckia este foarte ușoară. Dimensiunile plantei diferă în funcție de zona în care crește. Este important ca planta să beneficieze de cât mai mult soare și să crească într-un loc bine aerisit, departe de umezeală. Solul nu trebuie să fie foarte bogat, dar bine drenat.

Rudbeckia face flori câteva luni pe an. În cazul speciilor perene de Rudbeckia, planta poate să înflorească chiar din primul an. Florile ofilite se rup pentru a încuraja planta să facă altele, pe o perioadă cât mai lungă de timp. Dacă ultimele flori din sezon nu sunt îndepărtate, semințele acestora se vor autoînsămânţa.

Florile de Rudbeckia sunt apreciate deoarece se prind repede și se acomodează ușor într-un mediu nou. De asemenea, necesită îngrijiri minime. Planta poate fi crescută în casă, din semințe. Cu 6-8 săptămâni înainte de ultimul îngheț, aceasta se poate planta în grădină.

În cazul variantelor perene, seminţele se țin în frigider sau într-un loc rece 4 săptămâni înainte de plantare. Apoi se mută înapoi într-un loc cald, cu o temperatura de 38 grade Celsius, până când semințele germinează.

Lumina este absolut necesară pentru calitatea florilor de Rudbeckia. O locație în plin soare garantează efectul decorativ al acestor plante în peisajul grădinii, iar căldura lunilor de vară asigură formarea mugurilor florali.

Florile vor crește înalte, între 60 și 80 de cm, în funcție de subspecie, iar planta va forma mai multe ramuri odată cu trecerea timpului. La soiurile anuale, obținute din răsaduri, ciupirea vârfurilor de creștere ajută la ramificare și la obținerea unui număr mai mare de flori.

Odată ce florile s-au stabilizat, ele se vor menține înflorite până la apariția înghețului. Unele subspecii care sunt plante perene nu vor înflori decât anul următor. Fiind extrem de rezistente, vor supraviețui îngheţurilor de la începutul iernii, intrând după aceea în hibernare. Nu necesită îngrijire specială în anotimpul rece.

Varietățile perene își pierd frunzele în perioada rece, iar în primăvară formează tufe noi.

Înmulţire

Rudbeckia se înmulțește prin semințe și prin divizarea tufei.

Rudbeckiile bătrâne, foarte dezvoltate, pot fi înmulțite toamna prin separarea tufelor. Aceasta este metoda de înmulțire vegetativă cea mai des întâlnită. Despărțirea tufei poate avea loc și primăvara devreme, dar este de preferat toamna, pentru că anul următor plantele astfel obținute vor porni viguros în vegetație.

Înmulțirea prin semințe la plantele anuale se face începând din luna martie, cu semănarea semințelor în rasadniţe calde. Repicarea se face în ghivece mici și la final urmează plantarea la locul definitiv, când a trecut pericolul de îngheț, la o distanță între plante de cel puțin 50 cm. Noile plante trebuie udate periodic și ciupite la vârfuri așa încât să se ramifice frumos.

Rudbeckia se poate autoînsămânţa dacă toamna nu îndepărtați plantele uscate. Semințele vor cădea la pământ și primăvara vor răsări plăntuţe noi.

Semințele de Rudbeckia au nevoie de lumină ca să germineze, de aceea nu se acoperă cu compost.

Fertilizare

Rudbeckia nu are nevoie de mult fertilizator, sunt de ajuns două doze pe an. O cantitate prea mare de fertilizator slăbește planta.

Aplicarea, încă din toamnă, a unui strat de mraniță sau compost de frunze peste locul în care iernează rădăcinile plantei satisface pe deplin necesarul de nutrienți ai acesteia, pe un an întreg, o altă fertilizare nemaifiind necesară.

Udare

Pentru varietățile perene, udarea se va efectua progresiv, începând cu luna aprilie, ajungându-se la udare abundentă în perioada caniculară, pentru a nu periclita calitatea florilor. În primul sezon, plantele se udă bine, până când rădăcinile se fixează. Apoi, Rudbeckia rezistă foarte bine la secetă.

Boli și dăunători

Rudbeckia este rezistentă la atacurile insectelor sau al altor dăunători. Dacă apar totuși probleme, tratați-le cu un insecticide sau fungicide organice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS