14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCăldăruşa, o floare frumoasă şi graţioasă

Căldăruşa, o floare frumoasă şi graţioasă

Căldărușa este o plantă graţioasă, folosită deseori pentru înfrumusețarea grădinilor datorită aspectului ei deosebit, cu flori minunat colorate și rezistente.

Căldărușa este o plantă cu flori spectaculoase, colorate intens, de la alb, roz, portocaliu și mov până la albastru, violet, albastru-violet, alb-verzui, dar și în combinații între aceste culori. În plus, planta face parte din categoria florilor de grădină foarte rezistente, care stau la fel de bine și în curte, în grădina cu flori și în vaze.

Căldăruşele sunt plante puţin pretenţioase, având o rezistenţă bună la frig. Toate speciile sunt perene, majoritatea înflorind în luna mai, doar câteva îşi prelungesc înflorirea până în luna iulie. Pe piaţă există multe varietăţi, cu flori simple sau duble, fără pinteni, cu culori diverse, de la albastru, la alb, roşu, violet şi roz.

Căldăruşele pot fi folosite ca plante decorative, pe lângă alei, în ronduri, straturi, pe lângă trotuare şi în diferite combinaţii cu alte plante. Pot fi puse solitar, dar şi în grupuri, fie ele mici sau mari. Sunt decorative prin port, frunziş, flori şi culori. Sunt preferate în locurile mai umbrite, unde alte specii nu înfloresc. Pot fi folosite şi ca flori tăiate, impunându-se în aranjamente florale deosebite prin forma lor specială şi prin coloritul foarte variat, în nuanţe strălucitoare.

Plantare

Se dezvoltă bine pe soluri nisipoase-argiloase, umede, dar bine drenate, cu pH neutru, expuse soarelui sau parţial umbrite. Solul trebuie să fie bogat în materie organică și să aibă cel puțin o parte nisip grosier pentru drenarea apei. Căldărușele nu rezistă în sol lutos.

Nu le place soarele permanent și necesită locuri calde, parțial umbrite, de exemplu în fața unor arbuști. Căldărușelor le placea „să își intindă picioarele”, adică nu le face bine dacă se află prea aproape de alte plante perene.

Pot fi expuse şi în locuri însorite, însă în zonele cu semiumbră fac cele mai frumoase flori. Se caracterizează printr-o perioadă vegetativă scurtă, după patru ani îşi pierd vigoarea şi trebuie reînnoite pentru a avea aceeaşi frumuseţe.

Înmulţire

Din martie până în mai, se însămânțează în sol afânat, bine fărâmat, la o distanță bună una de cealaltă, și o jumătate de centimetru adâncime. Temperatura optimă pentru germinaţia seminţelor este 16-18 grade Celsius, plantele răsar în 20-30 de zile de la semănat. Se acoperă seminţele cu un strat de pământ şi se udă puţin. Se poate semăna şi în zone cu pământ pietros sau în sol mai sărac în nutrienţi, ajungând la înălţimi de 30-35cm.

Mai târziu, răriți plantele tinere astfel încât să existe o distanță de 25 cm între ele. Vor înflori pentru prima dată în anul de după semănat, în mai / iunie.

Mai pot fi semănate şi toamna, în octombrie-noiembrie.

Înmulţirea prin divizarea tufei se aplică toamna, în lunile septembrie-octombrie, sau primăvara devreme, în luna martie. Înmulţirea prin divizarea tufei asigură o uniformitate mai bună a materialului biologic şi se poate realiza fie toamna, în septembrie-octombrie, fie primăvara devreme, în martie. Cel mai bine este ca diviziunile de plante să se planteze mai întâi în pepinieră, pentru un sezon de vegetaţie, si abia apoi să fie transplantate la locul de decor.

Tăiați tulpinile cu flori moarte pe ele, iar plantele vor înflori din nou în toamnă. Cu toate acestea, lăsați pe plantă capsulele mature, în cazul în care acestea se pot autoînsămânța în locația lor.

Udare

Udarea se face cu moderație, excesul de umiditate ducând la putrezirea rădăcinilor. Însă, în perioada de înflorire, din luna mai până prin iulie, are nevoie de udări regulate și abundente. Planta nu trebuie udată foarte mult. Are nevoie de cantități mici de apă pentru că este una din plantele care rezistă bine la secetă.

Fertilizare

În lunile de primăvară și vară, solul poate fi fertilizat cu îngrășăminte ce conțin azot, potasiu, fosfor și oligoelemente (bor, magneziu, cupru, fier, mangan, zinc), care au un rol important în creșterea și înflorirea plantelor.

Fără fertilizare florile sunt rare și diforme.

Dăunători

Căldărușa este sensibilă la dăunători, este atacată frecvent de afide și ciuperci, care pot fi combătute cu pesticide. Se recomandă supravegherea şi aplicarea tratamentelor corespunzătoare, prescrise de specialişti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS