15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinA murit cântăreţul şi compozitorul italian Franco Battiato

A murit cântăreţul şi compozitorul italian Franco Battiato

-

Cântăreţul şi compozitorul Franco Battiato, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti italieni ai ultimilor decenii, a murit marţi, în casa lui din Sicilia, la vârsta de 76 de ani, scrie News.ro.

Cariera lui, care s-a întins pe durata a peste 50 de ani, a făcut din Franco Battiato un personaj cu adevărat unic în peisajul muzicii italiene şi o adevărată legendă în ţara sa.

Artistul era cunoscut pentru stilul său poetic şi existenţial păstrat pe parcursul întregii cariere, cu piese precum ”Centro di gravità permanente” (1981) şi ”Voglio vederti danzare” (1982) .

Francesco „Franco” Battiato, născut pe 23 martie 1945, a fost şi realizator de film, iar sub pseudonimul Süphan Barzani, pictor. 

Muzica lui a punctat mai multe genuri, de la pop experimental la electro, progressive rock şi new wave, iar versurile sale aveau de cele mai multe ori referinţe filozofice, religioase şi vorbeau despre condiţia umană.

Supranumit „Il Maestro”, el a colaborat cu diverşi artişti, între care cântăreaţa italiană Alice, cu care a reprezentat Italia la Eurovision Song Contest din 1984, cu melodia „I treni di Tozeur”.

Battiato a susţinut ultimul concert în 2017, în Catania. A fost nevoit să renunţe la show-uri din cauza stării de sănătate, iar la finalul lui 2019 managerul lui i-a anunţat retragerea definitivă.

„Un maestru ne-a părăsit. Unul dintre cei mai mari ai cântecului italian. Unic, inimitabil şi mereu în căutarea unor noi expresii artistice. Lasă în urmă o moştenire veşnică”, a declarat ministrul italian al Culturii, Dario Franceschini, la aflarea veştii despre decesul lui Franco Battiato, scrie Agerpres.

Funeraliile se vor desfăşura într-un cadru privat, potrivit mass-media locale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Popeci Utilaj Greu, dat în judecata de Grampet

Grupul Grampet, cel mai mare operator privat feroviar din...

ȘTIRI GdS