9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinVIDEO: Palatul Versailles și-a redobândit gloria de odinioară

VIDEO: Palatul Versailles și-a redobândit gloria de odinioară

-

După trei ani, capela regală a Palatului Versailles – opulenta reședință a regilor Franței construită în secolul al 17-lea – şi-a recăpătat strălucirea de odinioară, potrivit CGTN.

Renovarea la palatul Versailles din Franța a fost finalizată după ce peste 100 de muncitori au lucrat la restaurare. Renovarea sa concentrat pe acoperișul Capelei Regale, precum și pe placarea de aur a capelei, pe care vizitatorii nu o mai văd de 200 de ani, potrivit managerului de proiect Stephane Masi.

Lucrările de renovare a castelului în care Ludovic al XIV-lea a organizat curtea la sfârșitul anilor 1600 nu au fost o sarcină ușoară și au început doar după doi ani de studiu al clădirii. În total, au fost necesare peste 800 de tone de schele pe șantier, care, în sine, au durat șase luni pentru a fi construite. Aproximativ 150 de dulgheri, sculptori și aurori cu înaltă calificare au lucrat la proiect din 2018.

Fosta reședință regală va primi din nou turiști

Stephane Masi: ”Pentru noi, pentru castelul Versailles, aceasta va rămâne lucrarea secolului pentru că, simbolic, să refacem acoperișul aurit este ceva foarte emoționant. Cel puțin pentru mine.”

Catherine Pegard, președinte al Palatului Versailles: ”Cu toţii suntem de acord că este o capodoperă, o operă de artă desăvârșită, așa cum a dorit-o regele. Către sfârșitul vieții sale, a vrut ca această capelă să reunească artele și gusturile sale ca să-i înalțe sufletul către cer.”

În aceste zile, echipele de muncitori fac ultimele retușuri. În scurt timp, vizitatorii vor trece din nou pragul construcţiei faimoase în întreaga lume.

Anul trecut, Palatul Versailles a fost închis în total aproape 200 de zile. Numărul vizitatorilor a scăzut de la 8 la 2 milioane, iar încasările s-au redus cu 70 de milioane de euro. Din octombrie până acum n-a mai fost pe acolo picior de turist. Autoritățile franceze au anunțat recent că instituțiile culturale își vor redeschide porțile, de la jumătatea acestei luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Astăzi se împlinesc 185 de ani de la nașterea...

Carol I, primul rege al României (domnitor 10 mai...

ȘTIRI GdS