17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCel mai important templu aztec din Mexic, afectat de o furtună

Cel mai important templu aztec din Mexic, afectat de o furtună

Acoperişul celui mai important templu aztec din Mexic s-a prăbuşit parţial în cursul nopţii de miercuri spre joi, în urma unei furtuni violente însoţite de grindină, conform responsabililor sitului, citaţi de Agerpres.

Furtuna a avut loc în ziua următoare redeschiderii acestei zone arheologice după ce situl a fost mult timp închis din cauza pandemiei.

Acoperişul, o structură recentă, fusese instalat pentru a proteja ruinele antice de dedesubt.

Însă pagubele înregistrate în urma furtunii în acest templu numit „Templo Mayor”, situat în cartierul istoric al capitalei, ”nu sunt semnificative”, potrivit reprezentanţilor sitului.

„În pofida naturii spectaculoase a incidentului, daunele aduse patrimoniului arheologic nu sunt semnificative”, a declarat Leonardo Lopez Lujan, directorul proiectului „Templo Mayor”.

Potrivit ministrului Culturii, „daunele sunt minore, reparabile şi pot fi restaurate de experţi, care se vor ocupa de acestea”.

Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a declarat în timpul conferinţei sale de presă zilnice că „lucrările au fost deja demarate pentru a analiza daunele”, adăugând că „probabil că va fi instalat un alt acoper”.

Imaginile distribuite pe reţelele sociale prezentau soldaţi care păzeau zona delimitată cu benzi lungi unde acoperişul şi o parte a gardului sitului au fost deteriorate.

Centrul sfânt al capitalei aztece

Construit şi reconstruit în secolele al XIV-lea şi al XV-lea, „Templo Mayor” a fost centrul sfânt al capitalei aztece şi locul în care s-ar fi desfăşurat numeroase sacrificii umane.

Vastul edificiu religios a fost distrus când conchistadorii spanioli au distrus Tenochtitlan, în 1521, şi au reconstruit un oraş colonial peste acesta.

Arheologii au descoperit templul în 1914, însă ruinele au fost excavate metodic abia în anii ’70.

Centrul istoric al Mexicului a fost înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1987.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS