16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPlantarea şi îngrijirea crinilor de grădină

Plantarea şi îngrijirea crinilor de grădină

Frumoși și cu o mireasmă inconfundabilă, crinii sunt printre cele mai apreciate flori din grădină. Originar din China și Japonia, crinul alb de grădina a fost cultivat încă din antichitate ca plantă decorativă și cu scop farmaceutic. Există peste 100 de specii de crin răspândite în Europa și în alte zone cu climă mediteraneană.

Aceste flori se înmulțesc prin bulbi și sunt plante perene cu flori mari, de diverse culori. Plantați la locul potrivit, crinii vor reînflori în fiecare an, fără a cere foarte mult efort la îngrijire.

Plantare

Crinul se plantează, de regulă, toamna, cu câteva săptămâni înainte de îngheț. Florile de crin plantate în această perioadă vor avea rădăcini puternice și vor înflori din belșug. Crinul se poate planta, de asemenea, și primăvara.

În zonele în care iernile sunt foarte reci, plantarea se face primăvara. Bulbii de crin trebuie cumpărați cu puțin timp înainte de plantare.

Solul ideal este unul fertil și bogat în humus.

O altă condiție este lumina. Crinii au nevoie de mult soare pentru a se dezvolta. Minimum 6-8 ore de lumină directă sunt ideale. În cazul în care un astfel de spațiu nu este disponibil, se poate planta crinul și în zone de semiumbră. În zonele umbrite, planta nu va înflori.

La plantare, bulbii trebuie puși în pământ la o adâncime egală cu de trei ori înălțimea lor. Distanța dintre bulbi trebuie să fie de trei ori diametrul acestora.

În general, crinii se plantează în grupuri de câte trei-cinci.

După plantare, solul se tasează, iar apoi se udă din belșug. Pe parcursul perioadei de creștere, crinii au nevoie de apă și trebuie, prin urmare, udați regulat, mai ales dacă nu plouă suficient. Una sau două udări pe săptămână sunt suficiente.

Fertilizare

Pentru că florile de crin să crească sănătos, au nevoie de nutrienți, iar cantitatea pe care o găsesc în pământ s-ar putea să nu fie suficientă.

Înainte de înflorire se poate adăuga un îngrășământ lichid pe bază de azot, iar după ce trec florile se poate adăuga un îngrășământ pe bază de potasiu. Fertilizarea poate continua până la șase săptămâni după înflorire.

În fiecare primăvară, se poate aplica, de asemenea, un strat de compost și de mulci sau alt tip de îngrășământ pentru a maximiza creșterea plantei.

Toaletarea crinilor

Crinii înfloresc o singură dată pe sezon.

Tija lungă care a susținut florile se taie doar când frunzele s-au uscat în proporție de peste 70%, la fel ca în cazul bulboaselor care înfloresc primăvara.
La toaletare, se taie circa o treime din tija florală, restul tijei va promova dezvoltarea bulbilor în anul următor.

Frunzele se îndepărtează când s-au uscat, lucru care se întâmplă toamna. Acestea trebuie păstrate pentru că ajută la hrănirea bulbilor.

Udare

În verile caniculare este bine să udați crinii la bază, pe sol, seara după apus sau dimineața devreme.

În condițiile unui sol fără nutrienți, lipsa umidității solului va favoriza tulpini firave și inflorescenţe mici.

După plantare, este important ca bulbii de crin să fie bine udați. Acest lucru îi va ajuta să se prindă bine. Cu cât fac mai repede rădăcini puternice, cu atât bulbii de flori vor fi mai rezistenți la frig toamna și iarna. Aveți grijă să mențineți solul umed și primăvara, dar să nu fie prea ud. Având un bulb neprotejat, crinii sunt mai puțin toleranți la secetă extremă sau la prea multă umezeală.

Înmulţire şi replantare

La sfârșitul lui iulie, începutul lui august, când planta intră în repaos, bulbii se scot din pământ și se separă după mărime. Se lasă puțin la aer, după care se depozitează în zone umbroase și aerate, eventual în cutii de carton. În luna octombrie se replantează după dimensiuni, deoarece bulbii sănătoși și mari vor înflori foarte repede, dar cei mici vor avea nevoie de timp lung de vegetație pentru a înflori.

Divizați bulbii periodic, evitați aglomerările de bulbi și plante, reîmprospătați cultura plantând bulbi noi.

Crinii se răresc odată la 4 sau 5 ani, în lunile august – septembrie. Bulbii se scot cu grijă din pământ, să nu le rupeţi rădăcinile, se despart în mănunchiuri mai mici și se replantează la aproximativ 15 cm distanță.

Bulbilii (bulbii mici) se platează separat pe o parcelă specială pentru ei, dacă vreţi să crească mai repede. Peste doi ani, pot produce flori.

Unele specii de crini produc bulbili aerieni la baza frunzelor mari. Este vorba de acele mici gogonele verzi, care trebuie desprinse în lunile iulie – august și plantate în răsadnițe cu pământ bogat. Udați periodic, bulbilii aerieni se dezvoltă și într-un an sau doi vor produce noi plante.

Dăunători

Gândacul roșu al crinului se recunoaște după spatele roșu și poate produce mari stricăciuni la nivelul florilor și frunzelor de crin. Când crinii au ajuns la înălțimea de circa 15 cm, îi puteți trata cu pesticid 100% natural, pentru a combate insectele de frunze. Aceste produse protejează crinii fără a deteriora solul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS