6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinUn câine ciobănesc care a surzit a învățat limbajul semnelor

Un câine ciobănesc care a surzit a învățat limbajul semnelor

Un câine ciobănesc, care a ajuns la o asociație de protecția animaelor după ce și-a pierdut auzul și nu a mai putut să lucreze la stână, a învățat o formă de limbaj al semnelor care îi permite „să se întoarcă la locul de muncă pe care îl iubea”, scrie digi24.

Peggy, o cățea din rasa Collie, a fost adoptată în 2018 de o angajată a asociației, al cărei soț este cioban în Norfolk, Anglia. Împreună au început „lungul proces” de a o învăța pe Peggy să aibă grijă de turmă, urmărind semne făcute cu mâinile în locul comenzilor vocale.

Peggy, care are zece ani, lucrează acum cu jumătate de normă la stână, împreună cu ceilalți doi câini ai cuplului, relatează BBC.

Peggy a învăţat limbajul semnelor şi al corpului

Peggy era un „câine ciobanesc foarte eficient”, dar a ajuns la asociație pentru că își pierduse auzul pe când avea opt ani. Chloe Shorten, o angajată, s-a atașat de ea și și-a propus să facă orice pentru a-i oferi o nouă șansă. A luat-o pe Peggy acasă și i-a făcut cunoștință cu cei doi ciobănești pe care îi avea deja soțul ei.

„Știam că Peggy dorea să lucreze, așa că am început lungul proces de a o învăța cum să aibă grijă de turmă și să lucreze cu un cioban fără comenzi vocale. Am folosit în mod repetat un anumit gest până a înțeles ce voiam să-i transmitem”, a spus Chloe.

Cu ajutorul unui dresor, Peggy a ajuns să înțeleagă mai multe semne făcute cu mâna și limbajul corpului.

Procesul a durat ceva timp, spune Chloe Shorten, însă Peggy înțelege acum și că este foarte iubită de familia care a adoptat-o, dar și când este lăudată pentru munca depusă. De exemplu, degetul mare ridicat înseamnă „fată bună”, iar Peggy dă bucuroasă din coadă când îl vede.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS