11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCum pregătim gazonul de primăvară

Cum pregătim gazonul de primăvară

După o iarnă foarte blândă, ne pregătim de venirea primăverii, așteptată cu nerăbdare de cei care au case cu curte și grădini. Ieșirea din iarnă este prilej de bucurie și de activități esențiale pentru anul ce urmează. Pentru că în martie iarna mai are zvâcniri, e bine să vă apucaţi întâi de lucrări de pregătire a culturilor și de curățenie prin curte și grădină, iar gazonul poate fi „încălzirea” perfectă.

Ce lucrări trebuie să efectuăm ne învaţă gradina.acasa.ro.

Primii pași pentru un gazon verde și uniform

Dacă încă nu aveţi gazon în curtea interioară sau dacă vreţi să plantaţi în zone neacoperite, luna martie este momentul propice pentru semănare și fertilizare.

Primul pas este, însă, pregătirea terenului: curățarea buruienilor, săparea și nivelarea pământului. Apoi, dacă terenul nu este înghețat sau inundat, puteți planta fâşiile de gazon. Dacă, în schimb, doriți să apelați la însămânțare, solul pentru plantare trebuie pregătit în prealabil, pentru a avea și timp să se odihnească.

Acolo unde există deja gazon, acesta trebuie greblat bine, pentru a curăţa resturile de frunze și crenguţe, iar unde au apărut petice îngălbenite sau goale, se poate semăna din nou gazon, pentru a obține, în scurt timp, o pătură verde și îngrijită.

Greblarea și aerarea solului

Dacă ați executat lucrări de îngrijire și în toamnă, întreținerea de primăvară nu trebuie să fie foarte intensă și nici nu trebuie să vă grăbiţi.

Zonele care au nevoie de aerare le veţi descoperi după greblare; sunt acele locuri în care solul este compactat, iar iarba fără vlagă, turtită și rară. Aerarea va ventila pământul și firele noi de iarbă vor crește mai ușor.

Verificarea acidității terenului

În comerț există teste de verificare a ph-ului solului. Dacă vi se par inutile, trebuie să ştiţi că o aciditate prea mare va împiedica gazonul să se dezvolte corespunzător. Dacă este cazul, pentru a scădea aciditatea, puteți aplica un „balsam” pe bază de var, cu concentrație de cel mult 0,5%; în caz contrar, crește riscul de apariție a viermilor.

Înainte de a tunde sau aera covorul verde din curte, asiguraţi-vă că iarba a crescut deja destul de mult, pentru a nu risca să distrugeţi firele tinere și nedezvoltate.

Unde este necesar, tăiaţi marginile gazonului, iar pentru o întreținere eficientă și o delimitare plăcută ochiului puteți pune borduri la marginea covorului de gazon.

Prima tundere a anului, dacă este nevoie, trebuie făcută într-o zi cu umiditate scăzută. Totodată, este bine să montați lama bine ascuțită a mașinii de tuns mai sus decât de obicei, pentru că zilele sunt încă scurte, temperaturile încă destul de scăzute, iar creșterea va fi mult mai lentă decât vara.

Fertilizarea de primăvară a gazonului

Dacă aţi aplicat deja fertilizator în toamnă, nu este nevoie să vă grăbiți cu cea de primăvară. Dacă, însă, aţi sărit peste această lucrare înaintea sezonului rece, fertilizarea poate fi făcută undeva în aprilie, când creșterea devine mult mai rapidă, iar temperaturile sunt deja mai ridicate și, astfel, iarba poate consuma rezervele de fertilizator.

Pentru a nu hrăni și buruienile care au tendința să invadeze gazonul, puteți aplica, ulterior, un strat subțire de erbicid dedicat, deși acest pas se face cel mai bine toamna.

Ascuţiţi lama mașinii de tuns

Fie că folosiţi o motocoasă, fie că v-aţi dotat cu o mașină cu sac colector electrică sau cu benzină, este important ca lama instrumentului să fie bine ascuțită. Pentru dispozitivele de tuns cu cuțite, o lamă tocită este cel mai rău lucru pentru iarba din curte. Firele vor fi rupte, nu tăiate, iar franjurile care rezultă sunt „terenul” perfect pentru boli și dăunători care vă vor zădărnici munca de întreținere a gazonului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS