12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinCiclama, o floare elegantă şi delicată

Ciclama, o floare elegantă şi delicată

Ciclama este una dintre cele mai frumoase flori la ghiveci de care te poți bucura în anotimpul rece. Când celelalte plante intră în repaus, florile de ciclamă îți înviorează casa și îți bucură privirea. Florile de ciclamă sunt elegante și delicate, iar varietatea de culori este surprinzătoare. Pot fi albe, roz, mov, purpurii, roșii sau chiar în două culori, cu petale drepte sau franjurate. Iată câteva sfaturi de îngrijire şi înmulţire oferite de decodays.ro.

Temperaturile potrivite

Ciclama este o plantă cu tuberculi care poate înflori până la 3-4 ani, dacă este bine îngrijită. Este o plantă perenă din zona mediteraneană, ce înflorește de regulă din septembrie până în martie-aprilie.

Încă de la sfârșitul lunii septembrie – începutul lui noiembrie, ciclama începe să facă boboci, perioadă în care este necesară o temperatura cuprinsă între 10 și 15 grade Celsius.

Pe parcursul verii, temperatura trebuie să fie cuprinsă între 16 și 20 de grade. Planta preferă lumina, dar nu trebuie să fie amplasată în razele directe ale soarelui.

Toamna și iarna, riscul ca tuberculul de ciclamă să putrezească este mai mare, motiv pentru care are nevoie de aer proaspăt și puțină umiditate. Cel mai indicat este ca în timpul nopții să se mute ghiveciul într-un loc răcoros.

Ciclama nu suportă curenții de aer.

Îngrijirea în perioada vegetativă

După ce înflorește, următoarea etapă este cea de dormitare, cu aproximație între lunile aprilie și iulie.

Trecerea florilor, îngălbenirea și căderea frunzelor sunt lucruri normale, care trebuie să se petreacă pentru a fi posibilă renașterea în anul următor.

Simultan cu dispariția florilor, udatul trebuie redus treptat, iar tuberculul rămas în ghiveci trebuie păstrat într-un loc răcoros, la umbră.

Din toamna, poţi readuce la viață planta prin reluarea programului obișnuit de udare, fertilizare, lumină etc.

Cel mai important aspect legat de faza înfloririi și de starea de sănătate a plantei este modul în care sunt eliminate tijele florilor uscate. Acestea trebuie îndepărtate întotdeauna împreună cu tija florală prin răsucire, astfel încât ruperea să se producă de la nivelul tuberculului. Orice rămășiță de tijă florală va putrezi şi infecția poate ajunge până la tubercul, punând în pericol starea de sănătate a întregii plante.

Sol și udare

Ciclama necesită un sol ușor acid și bine drenat, cu conținut ridicat de substanțe nutritive. Pentru a asigura un drenaj bun, amplasați pe fundul ghiveciului câteva bucăți de teracotă.

În sezonul rece, pământul se va menține umed mereu. Toarnă apă în suportul ghiveciului, iar după aproximativ 20 de minute îndepărtează excesul. În perioada de înflorire, ajută planta cu un îngrășământ lichid.

Esențială în îngrijirea ciclamei este şi irigarea. Atât udarea din abundență, cât și udarea deficitară produc daune iremediabile. Încearcă să găsești o cale de mijloc și asigură-te că planta beneficiază de un drenaj excelent.

Înmulțirea prin semințe

Semințele de ciclamă nu sunt toate productive şi au nevoie de 11-12 luni ca să producă flori. Ele se plantează în turbă specială de plantare și se transplantează în ghivece din ce în ce mai mari, de cel puțin două-trei ori, în perioada de creștere. La opt săptămâni de la semănare, în mod normal, ar trebui să folosiți ghivece de 10-12 cm.

Fertilizaţi cu îngrășământ bogat în macroelemente și microelemente și folosiți îngrășământ cu eliberare controlată. În perioada de creștere au nevoie de îngrăşământ bogat în azot și potasiu.

Lăsați spații suficiente între flori, pe măsură ce cresc, astfel încât plantele să aibă suficient aer pentru respirat.

Înmulţirea prin tuberculi

Ciclama se înmulțește cel mai simplu prin tuberculi. După ce trece perioada de adormire, când planta a rămas în pământ sau ghiveci, fără frunze și flori, ea va intra într-un nou ciclu de creștere şi devin vizibili primii muguri. Este momentul în care tuberculii trebuie dezgropați și separați. În general, pe lângă tuberculul mama se găsesc unul sau doi tuberculi noi.

Tuberculii se separă și se plantează sperat, în ghivece, cu spațiu suficient de creștere.

Când replantezi bulbul, partea superioară, unde vor apărea frunzele, trebuie lăsată la suprafața pământului.

Apelează cu încredere la fertilizatori solubili în apă, dar numai o dată la 2 luni, fiindcă excesul afectează capacitatea de reinflorire a plantelor.

Boli și dăunători

Ciclama poate avea multe boli, fiind mai sensibilă.

Dăunătorii vin, de obicei, de la alte flori sau din pământul folosit la plantare.

Afidele, omida de pământ sau viermele sârmă se pot combate prin tratamente chimice de la farmacii fitosanitare. Respectă întocmai recomandările de pe ambalaje sau sfaturile angajaților din farmacii, pentru că ciclama este o floare sensibilă și rişti să o arzi.

Legat de boli, acestea vin în majoritate din cauza umezelii excesive și a temperaturilor mai scăzute. Mucegaiul cenușiu, făinarea, pătarea frunzelor sunt cele mai frecvente boli. Se recomandă tratamente profilaxice cu fungicide și insecticide pentru a evita mare parte din necazuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS