22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinNouă descoperire în orașul roman Pompei

Nouă descoperire în orașul roman Pompei

Arheologii din Italia au anunțat că au descoperit un car ceremonial lângă vechiul oraș roman Pompei, îngropat de lavă acum două mii de ani, potrivit BBC.

Trăsura cu patru roți a fost găsită lângă un grajd în care trei cai au fost descoperiți în 2018. Experții cred că a fost probabil folosit în festivități și defilări, descoperirea fiind descrisă ca fiind „excepțională” și „într-o stare excelentă de conservare”. Pompei, cuprins de o erupție vulcanică de pe Muntele Vezuviu în anul 79 d.Hr., este o comoară arheologică.

Erupția vulcanică a îngropat orașul într-un strat gros de cenușă, îngropând mulți locuitori și clădiri.

Descoperirea a fost făcută la începutul anului

Carul a fost găsit într-un portic cu două niveluri conectat la grajdurile unei vile de la Civita Giuliana, la nord de zidurile orașului antic. O declarație a parcului descria carul ceremonial ca având „componente de fier, frumoase decorațiuni din bronz și tablă”, precum și frânghii și decorațiuni florale descoperite „aproape intacte”.

Arheologii spun că eforturile pentru eliberarea în siguranță a carului au durat săptămâni după ce a apărut pentru prima dată în timpul unui efort de excavare din 7 ianuarie. Aceștia au spus că fragilitatea materialelor implicate a făcut efortul lor deosebit de complex, cu tehnici speciale, inclusiv turnarea tencuielii, folosite pentru a-l descoperi fără deteriorări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS