11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCurăţenia de primăvară în grădină

Curăţenia de primăvară în grădină

În scurtă vreme ne vom bucura din nou de parfumul florilor de primăvară, de frumusețea arbuștilor și pomilor şi de verdele proaspăt al ierbii. În aşteptarea lor, este momentul să punem pe hârtie planul pentru activitățile de primăvară și să ne ocupăm de câteva lucrări pregătitoare, cum ne învaţă o-mac.ro.

Uneltele de grădină

Cu cât grădina este mai mare, cu atât vei avea nevoie de mai multe unelte. Indiferent dacă vorbim despre drujbe, foarfeci, utilaje de prelucrat solul sau unelte tradiționale, acestea trebuie să fie inventariate cu atenție.

Verifică dacă acestea sunt în stare bună și întocmește o listă cu uneltele care necesită reparații sau care trebuie să fie înlocuite. De asemenea, este cel mai bun moment pentru alegerea și achiziționarea unor utilaje noi, care să te ajute să eficientizezi munca în gospodărie.

Dacă nu ai făcut-o deja în toamnă, reamenajează magazia de unelte și așază fiecare utilaj după criteriul de utilizare, alături de accesoriile și consumabilele care îl însoțesc: foarfecele de grădină alături de uneltele mici (săpăligă, lopățică pentru plantarea în ghivece), ața de palisat legume, aracii lângă sapă, lopată, cazma, greblă și roabă, iar motoferăstrăul, motocositoarea, motocultorul și mașinuța de tuns iarba într-un loc ferit de umezeală sau curenți de aer puternici.

De asemenea, este bine să verifici dacă furtunul, stropitorile sau sistemele de irigat sunt în stare de funcționare.

Semințe, bulbi și butași

Semințele, bulbii sau butașii (care au fost tratați împotriva mucegaiurilor) se păstrează peste iarnă în camere răcoroase, unde temperatura și umiditatea pot fi controlate. La început de primăvară este important să verificați starea lor și să programați pentru plantare fiecare categorie de plante. Curățaţi ghivecele și jardinierele și stabiliţi locurile în care le veţi planta după încălzirea vremii.

Spațiile verzi

Pe timp de iarnă se strâng în grădină frunze moarte, deșeuri sau pâlcuri de iarbă uscată. Acestea trebuie adunate înainte de a începe prelucrarea solului. Pentru această operațiune puteți utiliza grebla sau un aspirator de frunze, în cazul în care solul este uscat. Este important ca straturile de pământ să rămână curate pentru a preveni răspândirea bolilor.

Frunzele moarte şi iarba pe care le strţngeţi le puteţi folosi pentru a prepara compost cu care să fertilizaţi grădina.

Dacă au rămas crengi pe teren după tăierile efectuate în toamnă, acestea trebuie strânse și eventual tocate. Pentru toaletarea arborilor și a arbuștilor poți folosi foarfece de grădină, fierăstraie sau drujbe.

Pentru suprafețele cu gazon este recomandată greblarea și aerarea, procese care asigură distribuirea uniformă a apei și nutrienților în sol.

Fertilizarea pământului

Mărunțește, afânează și nivelează solul din grădină. Aplică un îngrășământ natural (gunoi de grajd sau resturi vegetale fermentate) care să furnizeze substanțele nutritive necesare viitoarelor plante. Aplicarea îngrășămintelor trebuie să fie efectuată cu câteva săptămâni înainte de a începe plantările.

Tunderea arbuştilor şi copacilor

Multe tipuri de arbuşti şi copaci trebuie tunşi primăvara devreme, pentru a avea parte de o dezvoltare optimă.

În zonele reci, unde iarna durează mai mult, pânza groasă utilizată ca protecţie poate fi scoasă de pe arbori şi arbuşti atunci cand temperaturile devin pozitive.

Atât pomii fructiferi, cât şi arbuştii sau copacii decorativi trebuie curăţaţi de crengile moarte şi, dacă este cazul, în zonele unde prezintă urme de îmbolnăvire. Crengile vor fi tăiate în aşa fel încât să se creeze un aspect cât mai plăcut din punct de vedere estetic.

În jurul casei

Sezonul rece își pune, de obicei, amprenta pe toate lucrurile din gospodărie. Gardul, dalele, jgheaburile, pereții casei sau mobilierul de grădină se pot deteriora în timp și pot fi acoperite cu mușchi, licheni sau frunze uscate.

Pentru curățarea dalelor, a tencuielii sau a gardului poți utiliza o mașină de curățat cu presiune. Va îndepărta ușor orice fel de murdărie și va pregăti terenul pentru eventualele reparații pe care trebuie să le faceți.

Sistemul de irigare a gazonului, robineții și instalațiile de apă, hidroforul, instalațiile de iluminat – toate trebuie să fie atent verificate pentru a efectua eventualele reparații în timp util.

Calendarul lucrărilor de reamenajare și plantare

Dacă aveţi de gând să schimbaţi aspectul gospodăriei, cel mai bine este să așterneţi mai întâi planurile pe hârtie.

Stabiliţi un buget și o perioadă de timp pentru fiecare acţiune în parte. Realizaţi o schiță, măsuraţi direct pe teren și concluzionaţi dacă ce v-aţi propus este în acord cu spațiul și bugetul pe care îl aveţi.

Documentaţi-vă cu privire la plantare și transplantare – ce tipuri de plante trebuie însămânțate, mutate sau răsădite în primele luni din an pentru a se dezvolta corespunzător.

Tot în această perioadă este bine să vă ocupaţi și de bulbii florilor perene, să îi mutați și să îi plantaţi înainte să înmugurească.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS