20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCasa si gradinaCum îngrijim plantele pe timp de iarnă

Cum îngrijim plantele pe timp de iarnă

Pentru a supravieţui sezonului rece, plantele de interior au nevoie de o atenţie specială. Ca să nu fie afectate de condiţiile climatice, trebuie să ţinem seama de cerinţele lor şi să respectăm unele reguli stricte de îngrijire. Iată câteva dintre ele, explicate pe site-ul https://www.accentmedia.ro/:

Curăţarea plantelor

Trebuie făcută exact în această perioadă, în care unele dintre plante sunt în hibernare. Este momentul ideal pentru a curăţa ghivecele, a îndepărta resturile, frunzele uscate, praful şi impurităţile. Pentrui aceasta, se poate folosi apă călduţă şi un burete moale, astfel încât să fie spălată atât tulpina, cât şi frunzele. După spălare, planta este dusă la locul ei numai după ce apa de pe tulpină şi frunze s-a uscat. Această operaţiune trebuie făcută înainte de sfârşitul lunii februarie, penetru că odată cu începutul lui martie, plantele se vor dezvolta din nou.

Flori
Flori

Plante iubitoare de căldură

Vor fi aşezate în apropierea unei surse constante de căldură. În această situaţie, ele vor fi udate o dată la două zile. Sunt şi plante care nu vor suporta căldura excesivă, precum brazii în ghiveci. Pentru aceştia, o temperatură de 20 grade C este deja prea mult.Nu le aşezaţi direct pe calorifer ! Dacă nu aveţi altă posibilitate, atunci e bine să puneţi sub ghivece o scândură groasă de lemn.

Luminozitatea

Este extrem de importantă pentru absolut toate plantele de apartament, indiferent de anotimp. Şi cum în timpul iernii luminozitatea este mai scăzută, ele trebuie aşezate lângă fereastră sau puse într-o încăpere luminată, pe toată durata zilei. Seara, plantele cu flori pot fi mutate lângă câteva spoturi de lumină, dar niciodată sub un lampadar, veioză sau alte surse care degajă o căldură puternică.

Umiditatea

Iarna, plantele se udă de maximum două ori pe săptămână . Şi cum sursele artificiale de încălzire din apartamente le pot afecta, este bine ca în apropierea lor să fie amplasat un vas cu apă. De asemenea, ghivecele pot fi puse pe un pat de argilă, udat periodic. Plantelor de apartament nu le prieşte apa calcaroasă sau cea care conţine clor. De aceea, în apa cu care se udă, este bine să fie puse câteva picături de zeamă de lămâie sau oţet. De asemenea, apa  trebuie lăsată  într-un vas descoperit, cel puţin 24 de ore, pentru a se evapora o parte din clor.

Mirosurile neplăcute

Fumul de ţigară şi mirosurile neplăcute dăunează plantelor de interior. De aceea, încăperile trebuie foarte bine aerisite. Indiferent de specie, plantele vor fi ferite şi de curenţii de aer.

Plantele din zona mediteraneană

Pentru acestea, gradul de luminozitate este extrem de important.Unele dintre ele (leandrul, dafinul, citricele, rozmarinul, muşcatele) au nevoie în sezonul rece de un repaus sever. De aceea,  se vor aşeza în locuri răcoroase, deoarece răcoarea este foarte importantă pentru formarea florilor primăvara. Ele au nevoie de o temperatură cuprinsă între 5-12 grade Celsius.

Flori
Flori

Plantele cu bulbi sau tuberculi

Pentru acestea sunt recomandate încăperile mai întunecoase, iar temperatura optimă să fie între 10-14 grade C. Pământul din ghivece se schimbă doar spre sfârşitul lunii februarie sau începutul lui martie. Dacă nu se respectă această regulă, plantele vor consuma mai multă energie pentru a se adapta noilor condţii şi se vor slăbi.

Cactuşii şi plantele suculente

Se udă cu foarte puţină apă, la intervale de trei săptămâmâni, repausul din timpul iernii fiind foarte important pentru aceste specii.

Solul

Trebuie să fie de foarte bună calitate şi specific fiecărei plante în parte. Solul bun este acela foarte bine afânat, care va permite scurgerea apei. Apa stătută duce la putrezirea rădăcinii plantelor. Schimbarea pământului se va face începând cu luna aprilie, până în septembrie.

Fertilizarea

Se va face doar primăvara şi vara, niciodată iarna ! Începând cu luna martie, plantele se vor dezvolta din nou, aşa că pot fi hrănite.

Plantele din casa noastră

Crăciuniţa

Îşi deschide florile la începutul iernii. Deşi înfloreşte abundent la lumină puternică, ea va face flori şi dacă este ţinută într-o cameră mai puţin luminată. Ruperea vârfurilor după ce a început să înflorească va duce la apariţia continuă a bobocilor.

Begoniile

Violetei africane ii place lumina
Violetei africane ii place lumina

Ele se dezvoltă diferit, în funcţie de câtă lumină primesc. Temperatura trebuie menţinută la peste 15 grade. Majoritatea înfloresc tot anul, dăunătorii nu reprezintă o problemă foarte mare, iubesc umiditatea, dar nu excesul de apă. Asadar, se vor uda o dată sau de două ori pe săptămână. Ghivecele trebuie să le asigure un drenaj corespunzător.

Violeta africană

Se mai numeşte şiVioleta de Parma, fiind foarte apreciată pentru frumuseţea florilor sale. Înfloreşte tot timpul anului, neavând perioade de repaos vegetativ. Nu are nevoie de multă apă şi nici de lumină puternică.

Dracena sau micul palmier

Se va aşeza undeva  la lumină, dar încăperea nu trebuie să fie prea călduroasă. Se poate uda şi o dată pe  săptămână. Vara, dacă este prea cald, i se pot pulveriza şi frunzele cu apă. Rezistă foarte bine şi într-o zonă mai umbrită, dar aceasta îi încetineşte creşterea.

Ficuşii

Ficus
Ficus

Este bine să fie udaţi mai des, dar în cantităţi mici de apă, astfel evitându-se tasarea substratului de pământ.

Aloe vera

Face parte dintre plantele naturiste, a căror îngrijire este asemănătoare cu cea a unui cactus. Dacă are lumină bună şi udare rară, creşte repede şi poate fi transplantată în alt ghiveci, fără riscuri prea mari. Suportă chiar şi condiţiile cele mai grele, este rar atacată de paraziţi sau daunători şi nu are pretenţii la un anumit sol.

Crassula sau Arborele de Jad

Decorativa şi puţin pretenţioasă, această plantă este considerată a fi norocoasă pentru cămin. Iarna planta se udă mai rar sau chiar deloc, iar în ce priveşte lumina, chiar dacă o preferă, se descurcă bine şi în  locurile umbrite. În timpul lunilor de vară va fi udată o dată pe săptămână, apoi surplusul de apă va fi scurs.

Bromelia

Renumită pentru frumuseţea ei, această floare luminează orice locuinţă, chiar dacă înfloreşte mai rar. Este uşor de îngrijit, fiind rezistentă la dăunatori, se înmulţeşte uşor, rezista mai mult timp fară apă. Se acomodeaza bine la perioadele din an în care este mai puţină lumină. Nu are nevoie de fertilizare.

Crinul păcii

Este o plantă decorativă,  rezistentă la boli şi dăunători. Are nevoie doar de apă atunci când se usucă solul şi de un ghiveci în care să se simtă în largul ei. Nu-i trebuie multă lumină, astfel că poate fi aşezată şi într-un loc mai puţin luminat.

Orhideea

Se poate încadra perfect în orice decor, fiind considerată una dintre cele mai frumoase plante exotice. Iubeşte locurile luminate, dar nu trebuie expusă direct razelor soarelui sau curenţilor de aer. Iarna adoră temperaturile de 14-16 grade C, iar vara pe cele de 22-24 grade C. Pentru stropit, se foloseşte apa la temperature camerei. Nu se udă frunzele, iar apa nu trebuie să stagneze în farfurioară. Doar iarna, când temperatura este mai uscată, este permisă pulverizarea pe frunze, dar nu şi pe flori. I se poate administra, la fiecare două săptămâni, îngrăşământ special pentru orhidee, diluat cu apă. După înflorire, planta se duce într-o cameră mai rece sau în grădină, la umbra unor arbori. Se reduce stropitul dar se menţine pulverizarea pe frunze.

Pentru o mai bună îngrijire a orhideelor, de preferat ar fi ca ghiveciul cu orhidee să fie pus într-un alt ghiveci, puţin mai mare, tapetat cu bile de argilă.

Croton
Îşi schimbă coloritul de la un sezon la sezon. Are nevoie de lumină, dar nu se pune direct în bătaia soarelui.

Agalonema

Apreciată pentru culorile variate ale frunzelor, planta poate fi aşezată şi în locurile mai întunecoase. Se udă cam o dată la 3 – 4 zile şi trebuie ferită de curenţii de aer.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS