5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinNASA a publicat imagini cu cel mai mare canion din sistemul solar

NASA a publicat imagini cu cel mai mare canion din sistemul solar

-

NASA a dat publicităţii imagini spectaculoase surprinse pe planeta Marte, cu cel mai mare canion din sistemul solar.

Ce vedeţi în aceste secvenţe este ceea ce astronomii americani numesc “cel mai mare canion din sistemul nostru solar” – mult mai vast decât Marele Canion din Statele Unite.

Se numeşte “Valles Marineris”, mai exact o mare “fisură” tectonică formată în scoarța marțiană. Pe alocuri, crusta s-a ridicat, aşa explicându-se relieful divers.

Canionul se întinde pe 4.000 de kilometri, iar unele porţiuni au o adâncime de 7 kilometri. Dacă ar fi existat pe Pământ, specialiştii NASA spun că ar fi cuprins întreaga suprafaţă dintre San Francisco şi New York.

De-a lungul deceniilor, oamenii de știință au propus multe explicații pentru originea Valles Marineris, inclusiv eroziunea de către apă și retragerea magmei subterane.

Dar cea mai larg acceptată teorie este că, canionul a fost format din defecte geologice cauzate de activitatea vulcanică din regiunea Tharsis, un platou vulcanic lângă ecuatorul Planetei Roșii. (Regiunea Tharsis găzduiește Olympus Mons, unul dintre cei mai mari vulcani din sistemul solar.)

Misiunea Mars Reconnaissance Orbiter fotografiază Planeta Roşie încă din 2006. Pozele sunt realizate de la o distanţă de 300 de kilometri, însă imaginile sunt de înaltă rezoluţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Ce se întâmplă în creierul adolescenţilor care mănâncă junk...

O dietă bazată pe junk food poate provoca leziuni...

ȘTIRI GdS